12 Απρίλιος 2018, 23:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2018, 20:38

Ο πατήρ Νικόλαος Ζέρβας συμπλήρωσε 45 χρόνια σε εκκλησία της Αυστραλίας

  • Ο πατήρ Νικόλαος Ζέρβας συμπλήρωσε 45 χρόνια σε εκκλησία της Αυστραλίας
    (Φωτ.: The Greek Community of Newcastle)

Ξεχωριστή ήταν η λειτουργία της Αναστάσεως φέτος για τον πατέρα Νικόλαο Ζέρβα στον ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Νιούκαστλ της Νέας Νότιας Ουαλίας. Στην εκκλησία παραβρέθηκαν οι τρεις γενιές της οικογένειάς του.

Ο 84χρονος ομογενής ιερέας είχε μαζί του τα τέσσερα παιδιά του και τα δέκα εγγόνια του, τα οποία τον βοηθούσαν στη λειτουργία.

Ο πατέρας Νικόλαος Ζέρβας χειροτονήθηκε στην εκκλησία της ελληνικής κοινότητας της αυστραλιανής αυτής πόλης το 1973 και λειτουργεί σε αυτή 45 χρόνια. Σε αφιέρωμα της Newcastle Herald ανέφερε: «Ήταν μια συγκινητική στιγμή για μένα, καθώς μπορεί να μην είμαι ο ιερέας εδώ την επόμενη χρονιά. Σκέφτομαι να αποσυρθώ».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Έχω βαφτίσει χιλιάδες, έχω παντρέψει εκατοντάδες, κατά συνέπεια είναι ιδιαίτερα συναισθηματικό για μένα. Είχαμε πολλούς ανθρώπους στην εκκλησία, πάνω από 600 ή 700 την Παρασκευή και περίπου 500 το Σάββατο για την Ανάσταση», τόνισε ο ιερέας στην τοπική εφημερίδα.

Ο Νικόλαος Ζέρβας γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1934 και έζησε σε ένα χωριό έξω από την Κόρινθο. Στην Αυστραλία βρέθηκε για ένα ταξίδι σε ηλικία 19 ετών και τα αρχικά του σχέδια δεν ήταν να παραμείνει στη χώρα. Αρχικά εργάστηκε σε κάποιες πρόχειρες δουλειές και στη συνέχεια άνοιξε ένα εστιατόριο στο Μόργουελ της Βικτώριας και αργότερα άλλο ένα στο Σίδνεϊ. Από μικρό παιδί ήθελε να γίνει παπάς, αλλά δεν υπήρχαν πολλές εκκλησίες στην Αυστραλία όταν πρωτοπήγε.

Ωστόσο, μόλις η σύζυγός του εξασφάλισε την άδεια παραμονής στη χώρα, εγκαταστάθηκε στην πόλη του Νιούκαστλ, η οποία αποτέλεσε τελικά και τον τόπο που θα έμενε για τόσες δεκαετίες. «Δεν γνώριζα καθόλου το Νιούκαστλ, ήταν κάτι το διαφορετικό για μένα», επισήμανε ο ιερέας. Ωστόσο, κατάλαβε πως «αυτή είναι η πόλη για να μεγαλώσω τα παιδιά μου και έτσι γνωρίστηκα με την ελληνική Κοινότητα. Έμεινα άλλες τέσσερις εβδομάδες στο Σίδνεϊ και έπειτα μετακόμισα στο Νιούκαστλ».


Ο πατέρας Νικόλαος και η οικογένειά του (φωτ.: The Greek Community of Newcastle)

Η κόρη του Σούλα Κρουκ, εκμυστηρεύτηκε πως λατρεύει να παρακολουθεί τις λειτουργίες του πατέρα της. «Είναι ευλογία να έχω τη δυνατότητα να βλέπω τον πατέρα μου να λειτουργεί, όταν τον βλέπω να ανεβαίνει στον άμβωνα», δήλωσε στη Newcastle Herald. «Είμαι τόσο ευτυχισμένη και ευγνώμων που έχω έναν πατέρα που βρίσκεται ακόμα εκεί πάνω, και ακόμα κάνει τη δουλειά του περιτριγυρισμένος από εμάς. Και είμαι πολύ περήφανη που βλέπω τα παιδιά μου, τα εγγόνια του εκεί πάνω, γιατί εκεί είναι που θέλουν να βρίσκονται», συμπλήρωσε.

Ο 84χρονος ιερέας κατέληξε λέγοντας: «Η οικογένειά μου ήταν πάντοτε εδώ. Ειδικά τα εγγόνια μου είναι κάθε Κυριακή εδώ τα τελευταία 20 χρόνια».