13 Απρίλιος 2018, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απρίλιος 2018, 09:33

Σουτζούκι και παστουρμάς σε σάλτσα από ντομάτα και πιπεριά Φλωρίνης

  • Σουτζούκι και παστουρμάς σε σάλτσα από ντομάτα και πιπεριά Φλωρίνης
    (Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)

«Κατά δε την εβδομάδα της Διακαινησίμου ακινδύνως κρεωφαγήσομεν κατά την αυτής Τετράδα και Παρασκευήν» διαβάζουμε στον 66ο Κανόνα της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Με δυο λόγια η Παρασκευή μετά την Ανάσταση επισήμως δεν είναι νηστεία, οπότε το pontos-news.gr σάς προτείνει μια συνταγή για μερακλήδες και... αμαρτίαν ουκ έχει.

Αν έχετε επιλογή, προτιμήστε παστουρμά από μπούτι και όχι από ράχη, γιατί έχει λιγότερο λίπος. Έτσι ο μεζές μας, χωρίς να του λείψει η νοστιμιά, θα γίνει λίγο πιο ελαφρύς.

ΥΛΙΚΑ
  • 150 γρ. λεπτές φέτες παστουρμά (περίπου 15 φέτες, από τις οποίες αφαιρούμε όσο γίνεται το τσιμένι, την πικάντικη πάστα από σκόρδο, πιπέρι και μοσχοσίταρο που τις περιβάλλει), κομμένες στη μέση
  • 100-120 γρ. σουτζούκι, σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, πολτοποιημένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, από βαζάκι, σε ψιλά καρέ
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 50 ml νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, την ντομάτα, την πιπεριά, τη ζάχαρη, το κρασί και το νερό και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί για 10-12΄, ή μέχρι να πήξει λίγο και να μελώσει.
  2. Προσθέτουμε τον παστουρμά και το σουτζούκι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 5-6΄, ώστε να αναμιχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται (το σουτζούκι και ο παστουρμάς είναι αλμυρά και πικάντικα).


Σερβίρουμε το μεζέ ζεστό, με φρυγανισμένο ψωμί.

  • Πηγή: gastronomos.gr / Νίκη Χρυσανθίδου.