12 Απρίλιος 2018, 19:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2018, 17:54

Γιατί ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Ιβάν Σαββίδη στην Άγκυρα

  • Γιατί ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Ιβάν Σαββίδη στην Άγκυρα
    (Φωτ.: ivansavvidis.gr)

Στον απόηχο της απόφασης του Περιφερειακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Αμισού με την οποία ακυρώνεται η μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί, ο Ιβάν Σαββίδης έθεσε το θέμα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ταυτόχρονα ζήτησε φέτος τον Δεκαπενταύγουστο, μετά από δυόμισι χρόνια σιωπής, να γίνει και πάλι Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.

Ο Πόντιος επιχειρηματίας με την ιδιότητα του συντονιστή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ συναντήθηκε χθες στην Άγκυρα με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν τα μνημεία της Ορθοδοξίας που βρίσκονται στην Τραπεζούντα και οι Θείες Λειτουργίες σε αυτά. Από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζητήθηκε την ημέρα που γιορτάζει η Αγία Σοφία να γίνεται στο ναό Θεία Λειτουργία, ενώ συζήτησαν και το ενδεχόμενο να φιλοξενηθεί στην Τραπεζούντα διεθνές φεστιβάλ νεολαίας.

Πάντως, με πρωτοβουλία του Ιβάν Σαββίδη πολυάριθμη αντιπροσωπεία ελληνικής νεολαίας από διάφορες χώρες του κόσμου θα επισκεφθεί το μοναστήρι της Σουμελά. «Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε κατανόηση και υποστήριξη σε όλα τα θέματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον επιχειρηματία.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει το θέμα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας. Το 2015 το ίδρυμα που φέρει το όνομά του έστειλε επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας να κατασκευαστεί τέμενος με δικές του δαπάνες, με αντάλλαγμα την επιστροφή του ναού στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.