25 Δεκέμβριος 2013, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:44

«Τραπέζ της Παναΐας»: Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στον Πόντο

  • Το τραπέζι των Ποντίων από τον Σύλλογο Ποντίων Ριζού | 30 Μαρ 2014

Στον Πόντο, οι νοικοκυρές συνήθιζαν να παρασκευάζουν για το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πίτες και γλυκά, όπως αλευροχαλβά, κατμέρια και πουρμά.

Στην Τραπεζούντα τις παραμονές των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές απαραιτήτως ζύμωναν κουλούρια για το σπίτι και τα ζώα. Επίσης ζύμωναν τα Xριστόψωμα τα οποία περιείχαν καρύδια και όταν ψήνονταν τα περίχυναν με μέλι. Πάνω στο Xριστόψωμο κεντούσαν με αμύγδαλα τη γέννηση του Χριστού.

Στην Ινέπολη του νομού Κασταμονής, οι νοικοκυρές ετοίμαζαν για τα Χριστούγεννα τα παραδοσιακά γλυκά «κετέ» και «ιτσλί».

Στην Αμάσεια, τα βασικά γιορτινά εδέσματα ήταν το κεσκέκι, το σουμπορεγί και το τζεβιζλί τσορέκ.

Το τραπέζι της Παναγίας

Παραμονή Χριστουγέννων και στην Πατρίδα οι νοικοκυρές στόλιζαν ένα τραπέζι δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο, με διάφορα γιορτινά καλούδια κι ένα εικόνισμα, αφιερωμένο στην Παναγία, το λεγόμενο «Τραπέζ της Παναΐας» δείχνοντας έτσι την εκτίμηση και τη αγάπη τους στην Μεγάλη Βοηθό τους στις δύσκολες στιγμές τους.

Σχετικά άρθρα:

Αλευροχαλβάς

Πουρμάς (Ποντιακό γλυκό ταψιού)

Ποντιακό Χριστόψωμο με προζύμι

Πηγή: pontiaka2.blogspot.gr