11 Απρίλιος 2018, 18:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2018, 16:56

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης στη Λήμνο

  • Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης στη Λήμνο
    Από τις αντίστοιχες εκδηλώσεις μνήμης του 2017 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ / STR)

Σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης των πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου την Παρασκευή 20 Απριλίου, στον Μούδρο της Λήμνου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με επιμνημόσυνη δέηση στο κοινοπολιτειακό κοιμητήριο του Μούδρου (στις 11:00 π.μ.) και κατάθεση στεφάνων.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μούδρου, στη 1:00 μ.μ., θα ακολουθήσει εκδήλωση με ομιλία της επίκουρης καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βασιλικής Χρυσανθοπούλου με θέμα: «Η Λήμνος και η κληρονομιά της εκστρατείας της Καλλίπολης». Επίσης, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση φωτογραφίας που θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο με θέμα «Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος».

Στις 2:00 μ.μ. στο λιμάνι του Μούδρου θα γίνει κατάθεση λουλουδιών στην αναμνηστική πλάκα - Μνημείο Αυστραλών και αμέσως μετά επίσκεψη και περιήγηση στο Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης του Δήμου Λήμνου. Στο λιμάνι του Μούδρου (περιοχή Αγίου Παύλου) στις 5:00 μ.μ. θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας και ονοματοδοσία της προβλήτας, που κατασκευάστηκε από τα αυστραλιανά στρατεύματα, σε «Αυστραλιανή προβλήτα».

Τέλος, στο υπαίθριο θέατρο του Μούδρου στις 6:00 μ.μ. θα γίνουν χαιρετισμοί εκπροσώπων κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων πρεσβειών και εκπροσώπων του συλλόγου Lemnos Gallipoli Commemorative Committee Inc. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μουσικό πρόγραμμα από το μουσικό σχήμα Grupetto.

Κατά τις ημέρες των εκδηλώσεων θα είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες τις πρωινές και απογευματινές ώρες το Πολιτιστικό Κέντρο Μούδρου και το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου, το Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού και το Λαογραφικό Μουσείο του Πορτιανού, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρ. Μπαλάσκας.