11 Απρίλιος 2018, 12:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2018, 12:18

Παμποντιακόν Πανοΰρ σα Σούρμενα – Την Κυριακή του Θωμά το ταφικό έθιμο

  • Παμποντιακόν Πανοΰρ σα Σούρμενα – Την Κυριακή του Θωμά το ταφικό έθιμο
    Το μνημείο της Γενοκτονίας στα Σούρμενα (φωτ.: pontos-news.gr/ B. Καρυοφυλλίδης)

Από σήμερα και για πέντε μέρες η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού θα χτυπά στα Σούρμενα, τη γειτονιά των Ποντίων στο σημερινό Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, όπου η Ένωση Ποντίων Σουρμένων διοργανώνει το Παμποντιακόν Πανοΰρ 2018 «Τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα».

Οι φετινές εκδηλώσεις, το διάστημα 11-15 Απριλίου, περιλαμβάνουν εκθέσεις, προβολές, παρουσίαση ιστορικών ντοκουμέντων, ποδοσφαιρικό συναπάντημα παλαιμάχων προσφυγικών ομάδων, ποντιακό γλέντι και χορευτικά συγκροτήματα.

Ξεχωριστή θέση σε όλα όσα διαδραματίζονται στα Σούρμενα κάθε χρόνο έχει το ταφικό έθιμο που πραγματοποιείται την Κυριακή του Θωμά στο Κοιμητήριο των Σουρμένων. Οι Πόντιοι, αρχικά, κάνουν τρισάγιο μπροστά από την εκκλησία του κοιμητηρίου, τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, μνημονεύονται όλους τους κεκοιμημένους αδερφούς τους, σε όλο τον κόσμο, και μετά περνούν από κάθε τάφο ξεχωριστά. Εκεί στα μνήματα τρώνε, πίνουν και τραγουδούν ευχόμενοι ο ένας στον άλλον υγεία.


(Φωτ.: pontos-news.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Οι συγγενείς συζητούν για τα κεκοιμημένα προσφιλή πρόσωπα, θυμούνται τα προτερήματά τους, τις καλοσύνες τους και ό,τι προκαλεί την αίσθηση της ζωντανής παρουσίας των νεκρών ανάμεσά τους. Γιατί η μέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών. Είναι μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης.

Το έθιμο που διασώζεται από την αρχαιότητα, τηρείται αναλλοίωτο εδώ και 96 χρόνια στην περιοχή. Και είναι τόσο ξακουστό που πλήθος Ποντίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώνεται στα Σούρμενα για να τιμήσει τους νεκρούς προγόνους μας αλλά και να βιώσει από κοντά το έθιμο.


Αφίσες του πανηγυριού από τη 10ετία του ΄90

Το βράδυ της Κυριακής 15 Απριλίου, η κεντρική πλατεία των Σουρμένων θα πάρει... άψιμον από το ποντιακό γλέντι που θα στηθεί με τα χορευτικά από το Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς», το Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ», και την Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Στο πλαίσιο των πενθήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών και το Γραφείο Εθελοντών του Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης διοργανώνουν προσφορά αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, με την συλλογή τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμάκων για το κοινωνικό φαρμακείο.

Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ11
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
2018
17:00
Οι καθιερωμένες πενθήμερες εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.