11 Απρίλιος 2018, 11:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2018, 14:01

Ο Βαρθολομαίος άναψε κερί στην Πύλη που κρεμάστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ (φωτο)

  • Ο Βαρθολομαίος άναψε κερί στην Πύλη που κρεμάστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ (φωτο)
    Η κλειστή Πύλη του Πατριαρχείου στο Φανάρι (φωτ.: Νίκος Μαγγίνας)

Ανοιξιάτικα λουλούδια και ένα κερί. Όπως κάθε χρόνο στις 10 Απριλίου, έτσι και φέτος ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέτισε φόρο τιμής στον Γρηγόριο Ε’ τον οποίο οι Οθωμανοί κρέμασαν ανήμερα του Πάσχα του 1821. Το πρωί της Τρίτης της Διακαινησίμου ο κ. Βαρθολομαίος προσευχήθηκε για λίγα λεπτά πίσω από την κλειστή Πύλη του Πατριαρχείου «για την πνευματική προκοπή του ποιμνίου του, για την εκτόνωση των εντάσεων και για την επικράτηση ειρήνης στον κόσμο», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Η Πύλη στο Φανάρι, τόπος απαγχονισμού του ιερομάρτυρα Πατριάρχη, θεωρείται αγκάθι στα πλευρά της Τουρκίας. «Πύλη του Μίσους» την αποκαλούν οι Έλληνες. Η Άγκυρα έχει ασκήσει κατά καιρούς πιέσεις ώστε να ανοίξει.

Η κεντρική είσοδος του Φαναρίου, όμως, παραμένει σφραγισμένη και οι επισκέπτες εισέρχονται μόνο από τις πλάγιες πύλες, μιας και θεωρείται ότι είναι ένα αιώνιο μνημόσυνο «που θυμίζει σε όλους ότι η Μεγάλη Εκκλησία παραμένει σταυρωμένη», όπως έγραψε στο amen.gr ο αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος, ιεροκήρυκας στη Μονή Κίτρους.

Gallery