11 Απρίλιος 2018, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Απρίλιος 2018, 09:12

Κουρουμπλής: Πού είναι οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα;

  • Κουρουμπλής: Πού είναι οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα;
    Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ιγκόρ Ταλάεβιτς)

«Η Ελλάδα καλωσορίζει την ογκώδη κινεζική επένδυση, διερωτάται πού είναι τα αμερικανικά κεφάλαια». Αυτός είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής στην εφημερίδα Washington Times, η οποία δημοσιεύθηκε στις 4 Απριλίου (στην ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση).

Το δημοσίευμα, όπως υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, σημειώνει πως το μήνυμα του Π. Κουρουμπλή είναι απλό: «Είτε θα μπει κανείς στο παιχνίδι είτε θα μείνει πίσω».

«Όταν με ρωτούν για το μέγεθος των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, εγώ ρωτώ πού είναι οι Αμερικάνοι επενδυτές;» λέει ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα, μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, επιστρέφει ξανά στις αγορές, υπό την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ η ανεργία μειώνεται κάτω του 20% και οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν θετική ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο έτος.

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή» επισημαίνει, ο Π. Κουρουμπλής. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συζήτηση για το μεγάλο μέγεθος των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα και τις ανησυχίες για την επεκτατική τάση της κινεζικής οικονομικής διπλωματίας.

Σε ό,τι αφορά τις επικριτικές φωνές, πως η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ευνοϊκότερη στάση προς την Κίνα, σχετικά με τις κινέζικες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαμάχη στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, ο Π. Κουρουμπλής αρνείται ότι ισχύει κάτι τέτοιο και σημειώνει ότι η σημαντική ελληνική ναυτιλία θα καλωσόριζε επενδύσεις και από τις ΗΠΑ.

«Είμαστε μικρή χώρα αλλά δεν θα είμαστε αποικία κανενός», δηλώνει. Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.