10 Απρίλιος 2018, 12:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Απρίλιος 2018, 12:26

Τα τσούγκρισαν οι Πόντιοι στο Θρυλόριο, στις ετήσιες αυγομαχίες (βίντεο)

  • Τα τσούγκρισαν οι Πόντιοι στο Θρυλόριο, στις ετήσιες αυγομαχίες (βίντεο)
    (Φωτ.: ert.gr)

Σχεδόν έναν μήνα προετοιμάζονταν οι… αυγομάχοι του Θρυλορίου για το ετήσιο ραντεβού του Πάσχα: μικροί και μεγάλοι κυριολεκτικά όργωσαν τα κοτέτσια προκειμένου να βρουν τα πιο γερά αυγά με τα οποία διεκδίκησαν τη νίκη στις φετινές αυγομαχίες. Μάλιστα, οι γνώστες αποκαλύπτουν ότι τα κατάλληλα αυγά τα καταλαβαίνεις από το θόρυβο που κάνουν όταν χτυπάς τη «μύτη» τους στα δόντια!

Τις Αυγομαχίες 2018 διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Οι διαγωνιζόμενοι έφεραν 15 αυγά κότας βρασμένα και άβαφα. Και επειδή κάθε διαγωνισμός που… σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να έχει και μια κριτική επιτροπή, έτσι και στο Θρυλόριο έγιναν ενδελεχείς έλεγχοι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ευγενής άμιλλα μιας και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί απίστευτες μηχανορραφίες από τους αυγομάχους.

Το έθιμο ήρθε με τους πρόσφυγες από τον Πόντο, και σύμφωνα με καταγραφές οι παλιοί προκειμένου να βγουν νικητές έψηναν τη μύτη του αυγού πάνω στη στάχτη, άλλοι το άδειαζαν και στη συνέχεια το γέμιζαν με πίσσα, ενώ κάποιοι έπαιρναν αυγά φραγκόκοτας.

Στο Θρυλόριο πάντως φέτος όλοι διαγωνίστηκαν τίμια – ή τουλάχιστον κατάφεραν να μην γίνουν τσακωτοί από την επιτροπή. Στους έξι νικητές (τρεις ενήλικες και τρία παιδιά) απονεμήθηκε από ένα κύπελλο, ενώ και ο μεγάλος χαμένος δεν έμεινε παραπονεμένος, καθώς πήρε δώρο ένα τηγάνι ώστε την επόμενη φορά τα αυγά του να τα κάνει μάτια!

Παλιότερα οι αυγομαχίες των Ποντίων κρατούσαν τρεις ημέρες – την πρώτη ημέρα χτυπούσαν τις μύτες των αυγών, τη δεύτερη το πίσω μέρος και την τρίτη τα πλαϊνά. Πλέον αυγομαχίες διοργανώνονται την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Στο Θρυλόριο το έθιμο έχει γίνει παράδοση. Το επόμενο ραντεβού των αυγομάχων είναι στις 28 Απριλίου στη Λεκάνη Καβάλας.

Εκδηλωσεις