9 Απρίλιος 2018, 12:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Απρίλιος 2018, 13:09

Εργαστήρι γαστρονομίας με ρωμαίικες νοστιμιές και ευαισθησία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (φωτο)

  • Εργαστήρι γαστρονομίας με ρωμαίικες νοστιμιές και ευαισθησία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (φωτο)
    (Φωτ.: Facebook / Bridging The Gap, Building Together A Common Future)
  • Εργαστήρι γαστρονομίας με ρωμαίικες νοστιμιές και ευαισθησία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (φωτο)
  • Εργαστήρι γαστρονομίας με ρωμαίικες νοστιμιές και ευαισθησία στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (φωτο)

Πασχαλινούς μεζέδες που δεν λείπουν ποτέ από τα ρωμαίικα τραπέζια έμαθαν να φτιάχνουν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, στο πλαίσιο εργαστηρίου γαστρονομίας με τη σεφ, συγγραφέα και επιχειρηματία της Πόλης Μαίρη Τσεβίκ Συμεωνίδη που με χαρά δέχθηκε να συμμετέχει σε δράση του προγράμματος «Γεφυρώνοντας το χάσμα του παρελθόντος, χτίζοντας μαζί ένα κοινό μέλλον», το οποίο εκπονεί ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ).

Και τι μαγείρεψαν; Φάβα από κουκιά, κοτόπουλο με καρύδια και ψάρι σαγανάκι!

Οι ρωμαίικες νοστιμιές της Μαίρης Τσεβίκ Συμεωνίδη εντυπωσίασαν όλους. Εκείνο όμως που εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η παρουσίαση των συνταγών σε συνδυασμό με την παρουσίαση διαφορετικών πολιτισμών που υπάρχουν και μεγαλουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Μέσα από την κουλτούρα της κουζίνας, οι φοιτητές της ομάδας γαστρονομίας του τουρκικού πανεπιστημίου, πήραν ένα μάθημα που υμνεί τη διαφορετικότητα.

Πριν από την έναρξη του εργαστηρίου ο υπεύθυνος του προγράμματος Λάκης Βίγκας και ο υπεύθυνος δράσεων Sevan Ataoğlu είχαν παρουσίασει το πρόγραμμα στους συμμετέχοντες που περίμεναν με ανυπομονησία την υλοποίηση του διαφορετικού project. Η δράση κρίθηκε επιτυχημένη και αναμένεται να επαναληφθεί τις επόμενες μέρες.

Ποια είναι η Μαίρη Τσεβίκ Συμεωνίδη

Θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματίες της ρωμαίικης κοινότητας στην Πόλη. Γέννημα θρέμμα της περιοχής, σπούδασε στο Ζάππειο Λύκειο και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, κάνει σεμινάρια και μαθήματα μαγειρικής αλλά και με το εστιατόριο «MEZEDAKI» που έχει ανοίξει με την γνωστή σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, στην καρδιά του Μπεμπέκ, στα βόρεια προάστια του Βοσπόρου.

  • Όλες οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ του προγράμματος στο Facebook και τα βίντεο είναι από την ιστοσελίδα του ΣΥΡΚΙ.