6 Απρίλιος 2018, 18:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2018, 16:12

Πάσχα με τους ξεχασμένους Έλληνες της Αφρικής για τον Κουίκ

  • Πάσχα με τους ξεχασμένους Έλληνες της Αφρικής για τον Κουίκ
    Ο Τέρενς Κουίκ (στο μέσο) με μέλη της ελληνικής κοινότητας Τανζανίας (φωτ.: ΥΦΥΠΕΞ)

Με μέλη της ελληνικής κοινότητας και τον υπουργό Εξωτερικών της Τανζανίας συναντήθηκε στο Νταρ Ες Σαλάμ ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος φέτος θα περάσει τις γιορτές του Πάσχα με τους ξεχασμένους Έλληνες της Αφρικής. «Ο ελληνισμός της Τανζανίας, ξεκάθαρα και με πολύ έμφαση, υπόσχεται την πλήρη στήριξή του σε όσους από την Ελλάδα θέλουν να επιχειρήσουν στη δική τους δεύτερη πατρίδα», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, και συμπλήρωσε ότι η κοινότητα κάνει γενικότερα κάλεσμα σε όσους από την Ελλάδα θέλουν να δουλέψουν σε ένα κράτος που προσφέρει πολλές εργασιακές ευκαιρίες.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στην Τανζανία.

Οι ομογενείς ζήτησαν από τον Τέρενς Κουίκ να διευκολυνθούν για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων (το γενικό προξενείο βρίσκεται στο Ναϊρόμπι), οι υπερήλικες να μπορέσουν να εξαγοράσουν ασφαλιστικό χρόνο από τον ΟΓΑ, και να ενημερωθεί ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα για την έναρξη δραστηριότητας στην Τανζανία. Στη χώρα των 54 εκατ. κατοίκων ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι πάνω από 5% και οι επενδυτές έχουν μηδενική φορολογία για δέκα χρόνια.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Μιχάλη Μαυροκέφαλο και στελέχη της, παρουσία του πρέσβη Κωνσταντίνου Μοάτσου και του επίτιμου προξένου Ουίλιαμ Φερεντίνου, έγινε στη Λέσχη μετά την Ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης στο ναό της Αγίας Παρασκευής χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Τανζανίας Δημήτριου.

«Χαίρομαι που έρχεστε από τη χώρα του Σωκράτη. Την Ελλάδα του αρχαίου πολιτισμού. Τη σημερινή Ελλάδα της Ευρώπης. Και χαίρομαι που μαθαίνω ότι ο υπουργός σας, Νίκος Κοτζιάς, έχει χαράξει ειδική εξωτερική πολιτική για την Αφρική», είπε στον Τέρενς Κουίκ ο υπουργός Εξωτερικών της Τανζανίας Ογκοστίν Μαγκίχα.


Ο Τέρενς Κουίκ με τον Ογκοστίν Μαγκίχα (φωτ.: ΥΦΥΠΕΞ)

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, ο υφυπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Μαλάουι, όπου θα ακολουθήσει την περιφορά του επιταφίου στον ναό του Αγίου Νεκταρίου της ελληνικής κοινότητας του Μπλαντάιρ.