7 Απρίλιος 2018, 11:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2018, 10:56

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής

  • Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής
    (Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης / Food styling: Αντωνία Κατή)

Όσο περιμένουμε να ψηθούν αρνιά και κοκορέτσια, μπορούμε να απολαύσουμε μια πλούσια πίτα με πολλές στρώσεις από φύλλα, εναλλάξ με γέμιση από φέτα, φρέσκο τυρί και πολλά αυγά.

Η παραδοσιακή συνταγή θέλει στρογγυλό ταψί.

ΥΛΙΚΑ
  • 600 γρ. φύλλο για πίτες (ιδανικά σπιτικό)
  • 500 γρ. φέτα
  • 200 γρ. κλοτσοτύρι (χλωρό τυρί Ρούμελης) ή άλλο φρέσκο τυρί, όπως ανθότυρο ή μυζήθρα
  • 8 αυγά
  • ½ φλ. βούτυρο λιωμένο, ανακατεμένο με ⅓ φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • ⅓ φλ. γάλα
  • λίγο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Τρίβουμε τα τυριά (όχι πολύ ψιλά) με τα δάχτυλα ή με πιρούνι και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε επτά αυγά και τα ανακατεύουμε στο τυρί. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και τρεις κουταλιές της σούπας από το μίγμα βουτύρου-λαδιού.
  2. Ξεδιπλώνουμε το φύλλο και το σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα να μην ξεραθεί όση ώρα δουλεύουμε. Λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 34 εκ.), αλείφουμε δύο φύλλα με το μίγμα βουτύρου-λαδιού και τα στρώνουμε έτσι ώστε να περισσεύουν οι άκρες τους. Υπολογίζουμε άλλα δύο φύλλα για να σκεπαστεί η πίτα στο τέλος και χωρίζουμε το μίγμα του τυριού να αντιστοιχεί σε όσα φύλλα μένουν.
  3. Σκορπίζουμε λίγο μίγμα στην πρώτη στρώση φύλλου και το σκεπάζουμε με άλλο φύλλο τσαλακώνοντάς το έτσι ώστε να χωρέσει όλο στο ταψί. Βουτυρώνουμε το φύλλο και συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλα και μίγμα τυριού εναλλάξ. Όταν μείνουν τα δύο τελευταία φύλλα, φέρνουμε από πάνω τα πρώτα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και τα ραντίζουμε με λίγο νερό. Στρώνουμε από πάνω τα δύο φύλλα που έχουμε κρατήσει αλείφοντάς τα ενδιάμεσα.
  4. Χτυπάμε το τελευταίο αυγό με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 50-60΄.
  5. Αναποδογυρίζουμε την πίτα με τη βοήθεια ενός μεγαλύτερου ταψιού και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αυτό γίνεται για να μαλακώσουν ελαφρώς τα πάνω φύλλα και να μη σπάσουν όταν την κόψουμε. Για να σερβίρουμε, την αναποδογυρίζουμε πάλι και την κόβουμε.
  • Πηγή: olivemagazine.gr / Γεωργία Κοφινά.