6 Απρίλιος 2018, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2018, 12:16

Η Ελλάδα παρουσιάζει τα στεφάνια του Μαραθωνίου της Βοστόνης

  • Η Ελλάδα παρουσιάζει τα στεφάνια του Μαραθωνίου της Βοστόνης
    (Φωτ.: Areti Bratsis)

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη διοργανώνει την Πέμπτη 12 Απριλίου –σε συνεργασία με την ελληνοαμερικανική οργάνωση Alpha Omega–τη φετινή τελετή παράδοσης προς την Αθλητική Ένωση Βοστόνης (ΒΑΑ) των στεφανιών για τους νικητές του Μαραθωνίου της Βοστόνης.

Η τελετή για την παράδοση των στεφανιών θα διεξαχθεί στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης, παρουσία αξιωματούχων της πολιτείας, ομογενειακών φορέων και πλήθους κόσμου.

Μια παράδοση τριάντα και πλέον ετών
Από το 1984 μέχρι και σήμερα, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη παραδίδει στην Αθλητική Ένωση της πόλης στεφάνια από την Ελλάδα για τη στέψη των νικητών του Μαραθωνίου. Κάθε χρόνο τα στεφάνια αυτά καλλιεργούνται, κόβονται και στολίζονται στον Μαραθώνα, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν στη Βοστόνη, μια πόλη που είναι γνωστή και ως η «Αθήνα της Αμερικής», την παράδοσης της στέψης των νικητών με κλαδί ελιάς.


(Φωτ.: EPA / CJ Gunther)

Μαθητικός Διαγωνισμός έκθεσης ιδεών για τον Μαραθώνιο 2018
Για την ανάδειξη της σημασίας του Μαραθωνίου και των κλασικών αξιών που αυτός αντιπροσωπεύει, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και το Συμβούλιο Alpha Omega έχουν καθιερώσει από το 2013 τη διεξαγωγή ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού έκθεσης ιδεών με θέμα τους συμβολισμούς, την ιστορική σημασία και το μήνυμα της μάχης του Μαραθώνα. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται παράλληλα με άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως η διοργάνωση επισκέψεων στην ελληνική πτέρυγα του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης. Φέτος, πάνω από 750 μαθητές από τα Γυμνάσια Hopkinton, Ashland και Boston Latin Academy της πολιτείας της Μασαχουσέτης συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό.

Οι καλύτερες εκθέσεις επιλέχθηκαν από επιτροπή ακαδημαϊκών που θα βραβεύσει τους 12 νικητές του διαγωνισμού κατά τη διάρκεια της τελετής στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης, με ασημένια αναμνηστικά στεφάνια που θα φτάσουν τις επόμενες μέρες από την Αθήνα.

Τέσσερα στεφάνια για τους νικητές ενός ιστορικού διεθνούς Μαραθωνίου
Κατά την τελετή παράδοσης των στεφανιών ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Στράτος Ευθυμίου, θα παραδώσει στην Αθλητική Ένωση Βοστόνης τέσσερα στεφάνια.


Στις 19 Απριλίου 1897 διεξήχθη ο πρώτος Μαραθώνιος της Βοστόνης

Ο Μαραθώνιος της Βοστόνης διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1897, έναν χρόνο μετά τους ιστορικούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Είναι από τους πιο προβεβλημένους διεθνείς Μαραθωνίους και το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της Νέας Αγγλίας.

Κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω 500.000 θεατές που παρακολουθούν τους 30.000 αθλητές που κατάφεραν να πιάσουν το απαιτητικό όριο που τους επιτρέπει να συμμετέχουν στον αγώνα.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2013
Ο Μαραθώνιος της Βοστόνης συγκέντρωσε τα φώτα του διεθνούς ενδιαφέροντος το 2013, όταν στις 15 Απριλίου σημειώθηκαν κοντά στη γραμμή τερματισμού δύο εκρήξεις που προκάλεσαν το θάνατο τριών θεατών και τον τραυματισμό 264 ανθρώπων. Έκτοτε τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, ενώ κάθε αγώνας διεξάγεται σε συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης και συγκίνησης, καθώς τιμάται η μνήμη των θυμάτων.

Στυλιανός Κυριακίδης, ο ηρωικός νικητής του Μαραθωνίου του 1946
Η Ελλάδα βρέθηκε στο προσκήνιο του Μαραθωνίου της Βοστόνης το 1946 όταν ο Κύπριος αθλητής Στυλιανός Κυριακίδης, ανατρέποντας όλες τις προγνώσεις, κατάφερε και κέρδισε τον αγώνα. Ο Κυριακίδης έτρεξε παρά τη γνωμάτευση των γιατρών του αγώνα που θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσε καν να μετάσχει λόγω των κακουχιών που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής αλλά και της κακής του σίτισης. Μετά τη θριαμβευτική του νίκη παρέμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες και προέβη στη διοργάνωση εράνων με σκοπό την αρωγή των Ελλήνων συμπατριωτών του που του επιφύλαξαν υποδοχή ήρωα όταν επέστρεψε στην Αθήνα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.