8 Απρίλιος 2018, 19:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Απρίλιος 2018, 18:40

Πάσχα του 1921 στο Μικρασιατικό Μέτωπο – Μια φωτογραφία, μια μικρή ιστορία

  • Πάσχα του 1921 στο Μικρασιατικό Μέτωπο – Μια φωτογραφία, μια μικρή ιστορία
    Από το αρχείο του Αλέξανδρου Θ. Χουβαρδά (πηγή: Facebook)

Φοράει τη στρατιωτική του στολή και ποζάρει δίπλα σε μία ανθοστήλη. «Χριστός Ανέστη» γράφει στο πάνω δεξιό μέρος της φωτογραφίας που τραβήχτηκε το 1921 κάπου στο Μικρασιατικό Μέτωπο. Το «ενθύμιον Μικράς Ασίας» έστειλε στην οικογένειά του ο στρατιώτης Μιχάλης Δελιμπαμίδης από το Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης, ο οποίος συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Μαζί με τη φωτογραφία και η εξής αφιέρωση: «Σας στέλνω γράμμα χάνεται, τριαντάφυλλο μαδιέται, σας στέλνω τη φωτογραφία μου όπου δεν λησμονιέται».

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Αλέξανδρου Θ. Χουβαρδά, ο οποίος αναφέρει ότι λίγους μήνες μετά το Πάσχα του 1921, στις 5 Ιουλίου, ο στρατιώτης Δελιμπαμίδης που τραυματίστηκε στη Μάχη της Κιουτάχειας άφησε την τελευταία του πνοή.

Το έγγραφο που εστάλη στους γονείς του ανέφερε τον «στρατιώτη Δελιμπαμίδην Μιχαήλ του Θεολόγου, κλάσεως 1920, εκ Καστάμπολης Μυριόφυτου Ανατολικής Θράκης, αποβιώσαντα την 5/7/1921 συνεπεία πολεμικού τραύματος όπερ έλαβεν εις την μάχην Κιουτάχειας (Α.Μ. Συντάξεως Ν. 84330)».