5 Απρίλιος 2018, 22:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Απρίλιος 2018, 21:17

Αναστάτωση σε χώρες της Βαλτικής λόγω στρατιωτικής άσκησης της Ρωσίας (βίντεο)

  • Αναστάτωση σε χώρες της Βαλτικής λόγω στρατιωτικής άσκησης της Ρωσίας (βίντεο)
    (Φωτ.: YouTube.com)

Πυραυλικές δοκιμές με αληθινά πυρά που δημιουργούν προβλήματα στις εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές των χωρών της Βαλτικής πραγματοποιεί από χθες η Ρωσία. Λετονία και Σουηδία εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τις υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας και τις θαλάσσιες μεταφορές, κλείνοντας μάλιστα ορισμένες θαλάσσιες διόδους.

Η άσκηση του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, με βάση στο Καλίνιγκραντ, γίνεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Λετονίας.

Στο σενάριο της άσκησης εντάσσονται και τμήματα της δυτικής Βαλτικής Θάλασσας. «Είναι επίδειξη δύναμης» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Μάρις Κουτσίνσκι στο Reuters, υπογραμμίζοντας πως «Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι μπορεί να γίνεται τόσο κοντά στη χώρα μας». Σύμφωνα με αξιωματούχους της Λετονίας, ποτέ δεν έχουν γίνει ρωσικά γυμνάσια τόσο κοντά στη χώρα τους. Πάντως δήλωσαν πως η Ρωσία δεν παραβιάζει κανένα διεθνή κανονισμό και έχει κάθε δικαίωμα να κάνει ασκήσεις.

Ωστόσο από την πλευρά του ο Πρέσβης της Λετονίας στη Ρωσία Μάρις Ριέκστινς είπε ότι «δεδομένου του κλίματος που υπάρχει στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας, νομίζω ότι η άσκηση είναι μάλλον μια προκλητική στάση».