5 Απρίλιος 2018, 20:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Απρίλιος 2018, 08:48

Ανεπιθύμητος ο Φατίχ Ακίν στην Τουρκία μετά την ταινία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Ανεπιθύμητος ο Φατίχ Ακίν στην Τουρκία μετά την ταινία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
    (Φωτ.: EPA / Focke Strangmann)

«Δείχνω στην Τουρκία τη Γενοκτονία των Αρμενίων», είπε τονίσει ο Φατίχ Ακίν τον Φεβρουάριο του 2015 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα για την ταινία του Η μαχαιριά (The Cut), στην οποία τα «γεγονότα του 1915», κατά την Άγκυρα, παίρνουν όνομα και αποκαλούνται «γενοκτονία».

Και μπορεί ο τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτης που ζει στη Γερμανία να θεωρείται παιδί-θαύμα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, στην Τουρκία όμως είναι ανεπιθύμητος.

Σε συνέντευξή του σε τουρκικό περιοδικό με αφορμή τη Χρυσή Σφαίρα που κέρδισε για το φιλμ In the Fade, ο σκηνοθέτης σημειώνει ότι δεν έχει πάει στην Τουρκία από την πρεμιέρα της ταινίας του για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, παρά το γεγονός ότι «την αγαπά». «Το μίσος και ο ρατσισμός δηλητηριάζουν ολόκληρη τη χώρα. Εδώ και καιρό έχουν ριζώσει σε αυτήν», ανέφερε σύμφωνα με το artigercek.com.

Όπως εξήγησε, πρέπει να μείνει μακριά από τη χώρα καταγωγής του και δεν σχεδιάζει να γυρίσει κάποια ταινία εκεί. «Ακόμα και αν είχα τέτοιου είδους σχέδια, το πιθανότερο είναι ότι θα μου περνούσαν χειροπέδες», πρόσθεσε τονίζοντας ότι στην Τουρκία ίσως να θεωρείται εχθρός του λαού.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φατίχ Ακίν μίλησε για τη σχέση του με τη χώρα. «Μετά από αυτή την ταινία δεν μου είναι εύκολο να κόβω βόλτες στην Τουρκία, και δεν μου αρέσει να κυκλοφορώ με σωματοφύλακα», είχε επίσης τονίσει κατά την παρουσίαση της Μαχαιριάς στην Αθήνα. Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε στη Γερμανία από πατέρα Γκρίζο Λύκο και μητέρα που όταν ήταν μικρός τον έγραψε σε χορευτική ομάδα Αλεβιτών. Δηλώνει αριστερός, αλλά μακριά από δογματισμούς.