5 Απρίλιος 2018, 12:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Απρίλιος 2018, 13:01

Δύο ποντιακά σωματεία μοιράζονται ένα σπάνιο αρχείο με μαρτυρίες για τη βουλγαρική κατοχή

  • Δύο ποντιακά σωματεία μοιράζονται ένα σπάνιο αρχείο με μαρτυρίες για τη βουλγαρική κατοχή
    Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης-παραλαβής του αρχείου, στην αίθουσα «Άγγελος Δεληγιώργης» (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

«Τέτοια ντοκουμέντα δεν πρέπει να μένουν στα συρτάρια». Αυτό ήταν το σκεπτικό του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», το οποίο τον κινητοποίησε ώστε να κάνει μια πολύ σημαντική συνεισφορά στη μελέτη της ιστορίας των Ποντίων του νομού Δράμας. Πριν από λίγο καιρό ήρθαν στην κατοχή του αστυνομικά αρχεία του 1946 τα οποία για πολλά χρόνια ήταν απόρρητα. Ο Θεόφιλος Καστανίδης τα δώρισε στους «Αργοναύτες-Κομνηνούς» που με τη σειρά τους την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης παρέδωσαν αντίγραφά τους στην Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος».

«Πρόκειται για προανακριτικό και ανακριτικό υλικό του 1946», διευκρινίζει στο pontos-news.gr ο Θεόφιλος Καστανίδης.

Ο πρόεδρος των «Αργοναυτών-Κομνηνών» σημειώνει ότι είναι ντοκουμέντα για την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής ελληνικών εδαφών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η χωροφυλακή το 1946 πήρε καταθέσεις από κατοίκους στο νομό Δράμας· αυτό το υλικό είναι πέντε απόρρητες εκθέσεις, εξαιρετικά πυκνογραμμένες. Πάνω από 30 άτομα έδωσαν κατάθεση, δηλώνοντας το όνομά τους, το χωριό στο οποίο έμεναν, τι συνέβη κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής, τις καταστροφές, τις σφαγές, τις συλλήψεις και τις «μεταγωγές».

«Το υλικό αυτό ήταν στην κατοχή του αστυνομικού διευθυντή Σάκη Καλατζή. Ανήκε στον πεθερό του που ήταν διοικητής της χωροφυλακής, και μου το δώρισε γνωρίζοντας ότι περιλαμβάνει στοιχεία και καταγραφές για Πόντιους της Μακεδονίας», αναφέρει ο Θεόφιλος Καστανίδης.

Τα αυθεντικά αρχεία βρίσκονται στο ιστορικό ποντιακό σωματείο της Καλλιθέας διαθέσιμα, όπως λέει ο πρόεδρος, για όποιο ερευνητή θέλει να τα μελετήσει. Στην Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας παραδόθηκαν αντίγραφα για να αξιοποιηθούν όσο το δυνατό καλύτερα ώστε να αναδειχθούν τα γεγονότα της περιόδου 1941-1946 μέσα από μαρτυρίες. «Ταυτόχρονα ξεκινά η έναρξη μιας νέας συνεργασίας των δύο συλλόγων τόσο σε ιστορικά αλλά και σε πολιτιστικά θέματα που αφορούν τον Πόντο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του «Πυρρίχιου» Δημήτρης Τσακαλίδης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.