4 Απρίλιος 2018, 22:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2018, 21:45

Άρωμα Εύξεινου Πόντου στην υποδοχή Πούτιν στην Τουρκία

  • Όχι Ερντογάν σε Πούτιν για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών
    Στιγμιότυπο από την επίσημη υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα (φωτ.: EPA / Michael Klimentyev)

Χροιά από την πολιτιστική παράδοση του Εύξεινου Πόντου είχε η επίσημη υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Στο εθιμοτυπικό σκέλος της υποδοχής, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, υπάρχουν μικρά παιδιά, με παραδοσιακές στολές, που στέκονται στο πλευρό των δύο προέδρων.

Τα βλέμματα, ωστόσο, μαγνητίζει ο νεαρός ζίπκαλης που στέκεται δεξιά του Ερντογάν. Φορώντας μια στολή που έχει ορισμένα στοιχεία από την ανδρική ποντιακή φορεσιά (άλλωστε το ποντιακό κοστούμι έχει ομοιότητες με παραδοσιακές ενδυμασίες άλλων περιοχών, όπως του Καυκάσου, της Καππαδοκίας, της Αρμενίας, του Ικονίου κ.ά.) στέκεται δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο για τις ανάγκες των φωτογράφων.

Έτσι λοιπόν η επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στην Τουρκία, μπορούμε να πούμε ότι είχε λίγο από... άρωμα Πόντου! Δύσκολα όμως μπορεί να το συνδυάσει κανείς με το γεγονός ότι ο Ερντογάν κατάγεται από το χωριό Ποταμιά του Ριζαίου, μιας και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, όταν είχε ερωτηθεί στο παρελθόν για την καταγωγή του, είχε πει πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι «σε ποιον θεό πιστεύεις».