4 Απρίλιος 2018, 18:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2018, 17:46

«Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» – Το αναλυτικό πρόγραμμα της πολυθεματικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Φωτιάδη

  • «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» – Το αναλυτικό πρόγραμμα της πολυθεματικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Φωτιάδη
    Έργο του ζωγράφου Γιώργου Κόλα από τη συλλογή «Ποντιακή Γενοκτονία»

Πλούσια σε θέματα και άκρως ενημερωτική για την ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη γαστρονομία, το θέατρο και τη μουσική των Ποντίων προμηνύεται η πολυθεματική έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη με τίτλο «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη», που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 27 Απριλίου έως την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ-Helexpo.

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα συνδιοργανώνονται με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Έδρα Ποντιακών Σπουδών, το Κέντρο Ποντιακών Μελετών και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς.

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 (στις 19:00) και θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με τραγούδια «Από τον Πόντο στην Ανατολή» από σημαντικούς καλλιτέχνες ποντιακής καταγωγής. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του λευκώματος Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα εικαστικά έργα του Gjergi Kola.

Όλες τις επόμενες ημέρες, μέχρι και την ολοκλήρωση της έκθεσης, θα διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις με ομιλίες, μουσικές βραδιές, ποντιακό θέατρο, διαγωνισμό ζωγραφικής και αφιερώματα στην ποντιακή διάλεκτο, τη διατροφή, τους χορούς, τη μουσική αλλά και τη Γενοκτονία των Ποντίων. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο βήμα θα ανεβούν επιστήμονες, καθηγητές, ειδήμονες και καλλιτέχνες με σκοπό τη διαφώτιση του κοινού. 

  • Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων ΕΔΩ.