4 Απρίλιος 2018, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2018, 09:28

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ξανά την Τουρκία για τους S-400

  • Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ξανά την Τουρκία για τους S-400
    (Φωτ.: kolponosov.livejournal.com)

Με μια νέα προειδοποίηση απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην τοποθέτηση του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για επίσπευση της παράδοσης του αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, την πρώτη σε ξένη χώρα μετά την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν μια χώρα-σύμμαχος στο ΝΑΤΟ να αγοράσει αυτό το ρωσικό οπλικό σύστημα, είπε αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του ιστότοπου Hellas Journal, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρχουν σοβαρά ζήτημα συμβατότητας ανάμεσα στους S-400 και μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία φυσικά περιλαμβάνονται και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. 

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση την 27η Οκτωβρίου 2017. Η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται στον ειδικό νόμο για την επιβολή κυρώσεων (CAATSA) που προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος υπενθυμίζει πως μια τέτοια κίνηση δεν συμβαδίζει με την εκφρασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση ‒ιδίως των χωρών που ανήκαν στο πρώην μπλοκ της Σοβιετικής Ένωσης‒ από την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας.

«Μια τέτοια προμήθεια θα ήταν, επίσης, ασυμβίβαστη με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι σύμμαχοι στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (του ΝΑΤΟ), μέσω της καταβολής εθνικών προσπαθειών για τη μείωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία» ανέφερε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.