4 Απρίλιος 2018, 16:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Απρίλιος 2018, 16:15

Αναμένουμεν σας να κρούγωμε τ’ ωβά μουν – Αυγομαχίες και φέτος στο Θρυλόριο

  • Αναμένουμεν σας να κρούγωμε τ’ ωβά μουν – Αυγομαχίες και φέτος στο Θρυλόριο
    Από παλαιότερες αυγομαχίες του Συλλόγου (φωτ.: Μαρία Αποστολίδου)

«Αναμένουμεν σας να κρούγωμε τ’ ωβά μουν». Έτσι ξεκινά η πρόσκληση του ποντιακού συλλόγου, καλώντας και φέτος τον κόσμο να συμμετάσχει στη μεγάλη πασχαλινή εκδήλωσή του. Πρόκειται για την αναβίωση του ποντιακού πασχαλινού εθίμου των αυγομαχιών, που τις τελευταίες δεκαετίες αναβιώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Φέτος οι καθιερωμένες αυγομαχίες θα πραγματοποιηθούν την ημέρα του Πάσχα, Κυριακή 8 Απριλίου (ώρα 18:00), στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση, ο φετινός διαγωνισμός τσουγκρίσματος θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες των περιφερειακών αυγομαχιών, μετά από αίτημα των περισσότερων αυγομάχων. Έτσι οι διαγωνιζόμενοι, μικροί και μεγάλοι, θα λάβουν μέρος στις αυγομαχίες με 15 αυγά κότας, βρασμένα και άβαφα, τα οποία θα ελεγχθούν από την επιτροπή πριν από την έναρξη του διαγωνισμού, και για το λόγο αυτόν οφείλουν να προσέλθουν μία ώρα νωρίτερα. Μετά από κλήρωση (η οποία θα γίνει μόνο μια φορά) θα οριστούν οι θέσεις των αυγομάχων που θα καθίσουν στο τραπέζι και θα διαγωνιστούν κυκλικά.

Οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν ανάλογα με την ηλικία τους στις εξής κατηγορίες:

  • Οι μικροί αυγομάχοι από 7 ως 15 ετών.
  • Οι μεγάλοι αυγομάχοι από 16 ετών και πάνω.