4 Απρίλιος 2018, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Απρίλιος 2018, 23:31

Μάγια Αγγέλου, μια ζωή γεμάτη τρομερές εμπειρίες και ιστορίες

  • Μάγια Αγγέλου, μια ζωή γεμάτη τρομερές εμπειρίες και ιστορίες
    Η Μάγια Αγγέλου στον Λευκό Οίκο, τον Φεβρουάριο του 2011 (Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Σε μια ζωή πλούσια με εμπειρίες και ιστορίες, η Αμερικανίδα ποιήτρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου Μάγια Αγγέλου άγγιξε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μέσα από τις διδασκαλίες της, τα γραπτά της, τη φωνή της και γενικότερα τις δράσεις της.

Γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα (4 Απριλίου) το 1928 στο Σεντ Λιούις του Μιζούρι και η Google αφιερώνει στη σπουδαία μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας το σημερινό Doodle. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαργκερίτ Άννι Τζόνσον. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της σημαδεύτηκαν από μια τραγωδία.

Σε ηλικία επτά ετών δέχθηκε σεξουαλική κακοποίηση (από τον φίλο της μητέρας της), γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για να παραμείνει σιωπηλή επί πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, βρήκε παρηγοριά στα βιβλία και την ποίηση. Κάτι που τη βοήθησε τελικά να ξαναβρεί τη φωνή της και να ξεκινήσει ένα πνευματικό και δημιουργικό ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Κατά την εφηβεία της, η Μάγια Αγγέλου έζησε καταστάσεις και εμπειρίες που πολλοί άνθρωποι δεν βιώνουν ούτε στη διάρκεια ολόκληρης της ζωής τους. Έζησε τη μητρότητα πολύ νωρίς (στα 16 της), έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που οδήγησε τραμ στο Σαν Φρανσίσκο, έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο ως μέλος της όπερας Porgy and Bess, τραγούδησε και χόρεψε σε επαγγελματικά καμπαρέ, εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην Αφρική, ενώ έγινε και μια από τις πιο διακεκριμένες ακτιβίστριες των πολιτικών δικαιωμάτων της γενιάς της.

Το πρώτο της βιβλίο I Know Why the Caged Bird Sings, το 1969, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και η ίδια κέρδισε την αναγνώριση ως συγγραφέας. Έξι ακόμη βιογραφικά συγγράμματα ακολούθησαν, εκτός από τις εργασίες που έκανε επάνω στην ποίηση, την παιδική λογοτεχνία, τα βιβλία μαγειρικής κ.ά. Με το όνομα Μάγια την αποκαλούσε ο αδελφός της όταν ήταν πολύ μικρός.

Το επώνυμό της, Αγγέλου, προήθλε από τον ελληνικής καταγωγής σύζυγό της Tosh Angelos, το οποίο κράτησε και μετά το χωρισμό τους (το 1954).

Μέσα από τα έργα της, η Μάγια Αγγέλου έδωσε «φωνή» σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των δύο φύλων. Επαναπροσδιόρισε την μαύρη ομορφιά και ανέδειξε τις αφρικανικές παραδόσεις στις ΗΠΑ. Τάχθηκε ενάντια στον πόλεμο και έκανε εκστρατεία για την παγκόσμια ειρήνη. Κατά τη διάρκεια της ζωής της έλαβε πολλές τιμητικές βραβεύσεις και διακρίσεις. Και επίσης, παρότι δεν είχε σπουδάσει σε πανεπιστήμιο, το 1982 έγινε καθηγήτρια πανεπιστημίου στο Wake Forest University. Έφυγε από τη ζωή στις 28 Μαΐου 2014.