2 Απρίλιος 2018, 21:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2018, 21:25

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα ρίχνει το επίπεδο

  • Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα ρίχνει το επίπεδο
    (Φωτ.: hakancavusoglu.com)

Σε υψηλούς τόνους απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην χθεσινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. Το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας επισήμανε ότι οι ελληνικές αρχές ρίχνουν το επίπεδο και επικαλούνται το διεθνές δίκαιο μόνο όταν βολεύει τα συμφέροντά τους.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ανεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η ρητορική στην ανακοίνωση που έβγαλε το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού την 1η Απριλίου, που αφορούσε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται γιατί πέρασαν παράνομα τα σύνορα, δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να ρίχνουν ολοένα το επίπεδο της συζήτησης με την Τουρκία. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί, που δεν συνάδουν με την κυβερνητική υπευθυνότητα, προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

»Όταν βολεύει τα συμφέροντά της, η Ελλάδα επικαλείται το κράτος δικαίου. Όμως, όταν δεν γίνεται αυτό, η Ελλάδα δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να αψηφήσει αυτή την αρχή, ακόμη και μη εφαρμόζοντας αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων. Η πρόσφατη ιστορία το αποκαλύπτει αυτό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας με δημοσιογράφους σχολίασε τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου: «Η Ελλάδα είναι μια γειτονική χώρα. Η Τουρκία είναι μια πολύ ισχυρή χώρα. Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί περισσότερο έναν τόσο ισχυρό γείτονα. Αυτό θα φέρει όφελος στην Ελλάδα, θα βοηθήσει και την Τουρκία. Στην Ελλάδα όμως, η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην πολιτική σκηνή. Η Ελλάδα για να καλύψει την οικονομική κατάσταση στρέφει σε άλλο τομέα την προσοχή του λαού, με στόχο να καλύψει τις δικές της αποτυχίες. Εγώ εκτιμώ ότι είναι μια τέτοια προσπάθεια».