2 Απρίλιος 2018, 12:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Απρίλιος 2018, 12:04

Η Κυριακή των Βαΐων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (φωτο)

  • Η Κυριακή των Βαΐων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (φωτο)
    (Φωτ.: Νίκος Μαγγίνας)

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη γιορτάστηκε η Κυριακή των Βαΐων στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, μαζί με αρχιερείς του Θρόνου. Το θείο λόγο κήρυξε ο υπογραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Τη Λειτουργία παρακολούθησαν πιστοί από την Κωνσταντινούπολη αλλά το εξωτερικό, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Βουλγαρίας και οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Ουκρανίας.

Μετά την απόλυση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε σε Άρχοντα Υπομνηματογράφο τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Τιούντορ Ντίνου. Πρόσφατα ο καθηγητής, ο οποίος διδάσκει ελληνική λογοτεχνία, ιστορία και πολιτισμό, εξέδωσε την ιστορική μελέτη Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία.

Το έργο προλόγισε ο κ. Βαρθολομαίος, και κατά την τελετή στο Φανάρι είπε απευθυνόμενος στον Τιούντορ Ντίνου: «Η Εκκλησία έχει την ανάγκη ανθρώπων με τα δικά σας χαρίσματα, με ευφυΐα και ευσέβεια. Με την επιστημοσύνη, την εργατικότητα και το σύγχρονο πνεύμα που σας διακρίνει, αλλά και με το ενδιαφέρον για τις πατρώες παραδόσεις». Ακόμα μίλησε για τον υπερεθνικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας και για τη συνείδηση της οικουμενικότητάς της, και υπογράμμισε ότι και ο Ρουμάνος καθηγητής είναι φορέας αυτού του οικουμενικού πνεύματος χωρίς εθνικούς φραγμούς.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνέχεια προσέφερε βάγια και ανοιξιάτικα λουλούδια στους αρχιερείς, στους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και σε όλους όσοι εκκλησιάστηκαν. Το βράδυ προέστη της Ακολουθίας του Νυμφίου.

Gallery