31 Μάρτιος 2018, 19:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2018, 19:09

Χαιρέτησε μουσουλμανικά ο Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία

  • Χαιρέτησε μουσουλμανικά ο Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία
    Ο Ερντογάν σχηματίζει τη «ραμπιά» μέσα στην Αγία Σοφία (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, τη μεγάλη γιορτή του χριστιανισμού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, όπου εγκαινίασε έκθεση στο πλαίσιο της Yeditepe Biennial. Ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποίησε για μια ακόμη φορά νεο-οθωμανικές κορώνες στο λόγο του ενώ χαιρέτησε μουσουλμανικά μέσα στον ιερό ναό, αιώνιο σύμβολο του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Κατά την είσοδό του στην Αγία Σοφία, χαιρέτησε με «ραμπιά» (τον χαιρετισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων που έχει υιοθετήσει).

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος της dailysabah, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο Ερντογάν, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Εμινέ, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να απαγγείλουν μαζί του σιωπηρά τον πρώτο στίχο του Κορανίου, αφιερώνοντας την προσευχή στις «ψυχές όλων όσοι μας άφησαν κληρονομιά αυτό το έργο, και ιδιαίτερα τον κατακτητή της Κωνσταντινούπολης», αναφερόμενος στον Μωάμεθ τον Πορθητή. 

Σύμφωνα με την kathimerini.gr, ο Ερντογάν είπε ακόμη: «Αυτοί που έχουν νοοτροπία πιο βυζαντινή από το Βυζάντιο και πιο δυτική από τη Δύση, αλλά αμφισβητούν σε κάθε περίπτωση τις αξίες του λαού, δυστυχώς δεν γνωρίζουν την αξία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας» και κατηγόρησε την Ευρώπη λέγοντας ότι «κατέστρεψαν τον πολιτισμό μας, περισσότερο από Δύση, εκείνοι που έχουν τη δυτική νοοτροπία».


(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι Yeditepe Biennial θα διαδραματίσει «πολύ σημαντικό ρόλο» στην προώθηση της τουρκικής τέχνης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σχεδόν 3.000 έργα τέχνης από 600 καλλιτέχνες που εκτίθενται. Η Biennial Yeditepe θα διεξαχθεί από τις 31 Μαρτίου έως τις 15 Μαΐου 2018 στην Κωνσταντινούπολη.