31 Μάρτιος 2018, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2018, 12:49

Στα άκρα οι σχέσεις Ρωσίας-Βρετανίας: Απελαύνονται ακόμα 50 Βρετανοί διπλωμάτες

  • Πυροβολισμοί κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στη Μόσχα (βίντεο)
    Το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας στη Μόσχα (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Μ. Βρετανία, αλλά και τις περισσότερες χώρες της Δύσης, εξαιτίας της υπόθεσης της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι. Η Μόσχα ανακοίνωσε στη Βρετανία ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους «λίγοι περισσότεροι από 50» διπλωμάτες της.

Μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από το Λονδίνο, η Μόσχα απάντησε απελαύνοντας 23 Βρετανούς διπλωμάτες. Ωστόσο την Παρασκευή ο Βρετανός πρεσβευτής στη Μόσχα Λόρι Μπρίστοου κλήθηκε εκ νέου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του ζητήθηκε να περιορίσει τη βρετανική διπλωματική αποστολή στο μέγεθος της αντίστοιχης ρωσικής στο Λονδίνο.

Σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως η Βρετανία θα πρέπει να μειώσει κατά «λίγο περισσότερα από 50» τα μέλη του διπλωματικού της προσωπικού στη Ρωσία.

«Ζητήσαμε ισοτιμία. Οι Βρετανοί έχουν 50 περισσότερους διπλωμάτες από τους Ρώσους», επεσήμανε. Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι ακόμη 50 Βρετανοί διπλωμάτες θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους, η Ζαχάροβα απάντησε: «Λίγοι περισσότεροι από 50».

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.