30 Μάρτιος 2018, 22:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2018, 19:46

Hellenic Youth in Action: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων

 • Hellenic Youth in Action: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Andrea Bonetti)

Συνολικά 350 νέοι και νέες από όλο τον κόσμο ταξίδεψαν στην Αθήνα προκειμένου να λάβουν μέρος στο Hellenic Youth in Action, το φόρουμ των απανταχού νέων ελληνικής καταγωγής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο στην Αθήνα, στο πλαίσιο των Ολυμπίων 2016-2018. Η τελετή έναρξης είναι αύριο στις 11:00 στο Ζάππειο Μέγαρο, αλλά πιο πριν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο τοίχο οι συμμετέχοντες θα αφήσουν τα αποτυπώματά τους, και με αυτό το συμβολικό τρόπο θα δώσουν το στίγμα τους.

Τις εργασίες του φόρουμ θα συντονίσει ο γνωστός παρουσιαστής και δημοσιογράφος από την Αυστραλία Κυριάκος Γκολντ.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τους χαιρετισμούς των επισήμων, ενώ στις 12:00 εννέα εκπρόσωποι των παγκόσμιων ελληνικών οργανώσεων θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητες των φορέων τους και παράλληλα θα προτείνουν τρόπους συνεργασίας. Θα μιλήσουν οι:

 • Άλκης Αναστασιάδης, εκπρόσωπος Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας.
 • Μαίρη Σαββίδης, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων.
 • Σοφία Κουκουράβα, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.
 • Αποστόλης Τσιρογιάννης, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών.
 • Ιωάννης Καστελιανός, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών.
 • Χρήστος Χρυσοχόου, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων.
 • Χαράλαμπος Καρπούζος, εκπρόσωπος Νεολαίας Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου.
 • Χρήστος Κόμσιος, εκπρόσωπος Νεολαίας Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ.
 • Δημήτριος Τριανταφύλλου, εκπρόσωπος Νεολαίας Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.

Στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου οι νέοι θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα, όπου θα παρουσιάσουν ένα χορευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Χορός φιλίας» σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού. Το χορευτικό θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία μιας μεγάλης σπείρας που συμβολίζει την ενότητα και τη δύναμη του ελληνικού έθνους.

Την Κυριακή, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, θα ακολουθήσει στις 11:00 στο Ζάππειο Μέγαρο workshop με τα θέματα: «Σχέσεις Ελλάδας-διασποράς», «Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός», «Ελληνική οικονομία και ανάπτυξη της χώρας», «Ορθοδοξία και χριστιανική κληρονομιά». Στις 16:00 θα γίνει πορεία με κατεύθυνση την Πνύκα και ενδιάμεση στάση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αίτημα είναι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι εκδηλώσεις του φόρουμ θα κλείσουν με τη διάλεξη του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

Οι τελετές έναρξης και λήξης καθώς και ο χορός φιλίας θα μεταδοθούν ζωντανά από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέσω του YouTube.