31 Μάρτιος 2018, 12:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2018, 11:52

Στον Γερμανό βουλευτή Τζεμ Οζντεμίρ το μετάλλιο «Mkhitar Gosh» για τη συμβολή του στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Στον Γερμανό βουλευτή Τζεμ Οζντεμίρ το μετάλλιο «Mkhitar Gosh» για τη συμβολή του στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
    Ο Γερμανός βουλευτής Τζεμ Οζντεμίρ την ημέρα της απονομής του μεταλλίου Mkhitar Gosh (φωτ.: agos.com.tr)

Με το χρυσό μετάλλιο «Mkhitar Gosh» τίμησε η Αρμενία τον Γερμανό βουλευτή Τζεμ Οζντεμίρ ως αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής του στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Πέρυσι με το ίδιο μετάλλιο είχε τιμηθεί η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Ο Τζεμ Οζντεμίρ ήταν ο συντάκτης του γερμανικού ψηφίσματος που χαρακτήρισε «Γενοκτονία» τις σφαγές του 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από το γερμανικό Κοινοβούλιο στις 2 Ιουνίου 2016. Τότε ο Τζεμ Οζντεμίρ είχε τονίσει ότι «το 1915, η γερμανική αυτοκρατορία ήταν σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεν κατάφερε να καταδικάσει τη βία. Το ψήφισμα δεν έχει ως στόχο να δείξει με το δάχτυλο τους ενόχους, αλλά την αναγνώριση της ευθύνης της Γερμανίας στη Γενοκτονία».

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ο βουλευτής είχε δεχθεί απειλές θανάτου από Τούρκους ακροδεξιούς εθνικιστές.


Στιγμιότυπο από τη βράβευση του Γερμανού βουλευτή (φωτ.: asbarez.com)

Η απονομή στον τουρκικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή και συμπρόεδρο του Κόμματος των Πρασίνων, έγινε στις 23 Μαρτίου στην Πρεσβεία της Αρμενίας στο Βερολίνο.

«Ο Οζντεμίρ με το έργο του απέδειξε ότι στις μέρες μας, για την εδραίωση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών, μεγαλύτερη σημασία έχουν η ανεκτικότητα και το θάρρος από τις ακραίες εθνικιστικές φωνές ή το κλείσιμο των συνόρων» είπε ο πρέσβης της Αρμενίας Ασότ Σμπατιάν.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου και ξένοι απεσταλμένοι.