30 Μάρτιος 2018, 16:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2018, 16:28

13 χρόνια χωρίς το «αηδόνι του Πόντου», Χρύσανθο Θεοδωρίδη

  • Πέθανε η χήρα του Χρύσανθου Θεοδωρίδη, Τασούλα Παχατουρίδου

Στις 30 του Μάρτη 2005 φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 71 ετών, ένας από τους θρύλους του ποντιακού τραγουδιού. Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης, το «αηδόνι του Πόντου» όπως έμεινε στην ιστορία. Την 1η Απριλίου εκατοντάδες Πόντιοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρευρέθηκαν στον Άγιο Παντελήμονα Πολίχνης Θεσσαλονίκης για να αποχαιρετήσουν τον έναν και μοναδικό Χρύσανθό τους.

Το φέρετρό του ήταν σκεπασμένο με την ποντιακή και την ελληνική σημαία, ενώ η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα προκειμένου όσοι τον αγάπησαν να του πουν το Ύστατο Χαίρε.

Υπήρξε ο σημαντικότερος εκφραστής της ποντιακής παράδοσης, την οποία υπηρέτησε με το τραγούδι του επί 55 και πλέον χρόνια. Με τη φωνή του σφράγισε τους πόνους, τους καημούς και τις αγωνίες των ξεριζωμένων Ελλήνων του Πόντου και μύησε δεκάδες νέους στην ποντιακή μουσική. O Χρύσανθος γεννήθηκε το 1934 στην Οινόη Κοζάνης, έζησε στη Δραπετσώνα κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, ενώ ασχολήθηκε με το ποντιακό τραγούδι από το 1951, τραγουδώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.


Γώγος Πετρίδης και Χρύσανθος Θεοδωρίδης

Ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο το 1954 και ακολούθησαν δεκάδες δίσκοι ποντιακής μουσικής και συνεργασίες με λαϊκούς τραγουδιστές και συνθέτες. Μεταξύ αυτών με τον Στέλιο Καζαντζίδη (ηχογράφησαν έναν ποντιακό δίσκο) και τον μουσικοσυνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη στον δίσκο Ακολουθία, με τον Νίκο Ξυλούρη και τη Δήμητρα Γαλάνη. Παράλληλα ερμήνευσε τραγούδια στα άλμπουμ Δροσουλίτες, Μέγας Αλέξανδρος, Πάθη απόκρυφα, Τα παιδικά. Στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε το 1990, συνεργάστηκε με τον βετεράνο λυράρη Γώγο Πετρίδη.

Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στις 28 Μαρτίου 2005 στο αφιέρωμα «Το ποντιακό τραγούδι στη διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Δύο ημέρες αργότερα υπέστη εγκεφαλικό και κατέληξε.