29 Μάρτιος 2018, 18:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2018, 18:37

Παγκόσμια δημοσκόπηση για τον ελληνισμό από το Harvard – Τα πρώτα ευρήματα

  • Ψυχρολουσία από τον ESM: Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη success story
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τι πιστεύουν οι Έλληνες της διασποράς για την Ελλάδα; Ποιον θεωρούν τον μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών; Ποια είναι η μεγαλύτερη προσφορά του ελληνισμού στην ανθρωπότητα; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι 12.000 συμμετέχοντες στην παγκόσμια δημοσκόπηση που έκανε η Kapa Research σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνισμού του Harvard.

Σκοπός της έρευνας ήταν να χαρτογραφηθούν οι πεποιθήσεις του ελληνισμού της διασποράς.

Η παρουσίαση θα γίνει σήμερα στις 18:00 (τοπική ώρα) στην έδρα του Κέντρου Ελληνισμού του Harvard στην Ουάσινγκτον παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο καθηγητής Κλασικής Λογοτεχνίας και διευθυντής του Κέντρου Γκρέγκορι Νάγκι, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν ο λέκτορας Νίκος Πρεβελάκης και ο δρ Παναγιώτης Λιγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα ευρήματα, το 39% απάντησε ότι μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος. Ακολουθούν ο Αριστοτέλης με 27% και ο Σωκράτης με 26%. Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι η Δημοκρατία είναι το πιο σημαντικό που έδωσε ο ελληνισμός στην ανθρωπότητα.

Το 44% των ερωτηθέντων ήταν γεννημένοι σε άλλη χώρα, το 55% στην Ελλάδα, το 37% ζει στις ΗΠΑ και το 65% έχει ελληνική υπηκοότητα. Ανάλογη έρευνα πραγματοποιεί και το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για «το Brand Name Ελλάδα».