28 Μάρτιος 2018, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2018, 13:23

Πέθανε ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος

  • Πέθανε ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος
    (Πηγή.: amen.gr)

Τα ξημερώματα της Τετάρτης άφησε την τελευταία του πνοή ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος ο οποίος τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο κυρός Ιάκωβος (Σωφρονιάδης) είχε γεννηθεί το 1947 στο Φερίκιοϊ Κωνσταντινούπολης. Είχε τελειώσει το Ζωγράφειο Γυμνάσιο και το 1970 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Χάλκης.

Διάκονος χειροτονήθηκε έναν χρόνο πριν από την αποφοίτησή του, ενώ το 1987 εξελέγη μητροπολίτης Λαοδικείας. Στη μητρόπολη Πριγκηποννήσων μετατέθηκε τον Ιούνιο του 2002.

Κατά το διάστημα της διακονίας του στην Πατριαρχική Αυλή και στη συνέχεια ως μητροπολίτης δημοσίευσε άρθρα, μελέτες και λόγους σε πληθώρα περιοδικών καθώς και στον ημερήσιο Τύπο της Κωνσταντινούπολης. Μεταξύ άλλων, τιμήθηκε από τις Εκκλησίες Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Ρουμανίας, Ελλάδας, Πολωνίας και Γεωργίας. Το 2011 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος του Ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», και πρόσφατα αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε στον πατριαρχικό ναό τρισάγιο παρουσία ιεραρχών του Θρόνου, της Πατριαρχικής Αυλής και των εργαζόμενων στο Πατριαρχείο. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει το Σάββατο του Λαζάρου στις 12:00 στην Πρίγκηπο.