27 Μάρτιος 2018, 20:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2018, 20:38

Ο Τραμπ επιθυμεί ενίσχυση συνεργασίας με την Τουρκία για το θέμα της Συρίας

  • Τραμπ: Το PKK πιθανόν να είναι μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή από το Ισλαμικό Κράτος
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Michael Reynolds)

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει «να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Τουρκία» στο θέμα της Συρίας, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν εναντίον των Κούρδων ανταρτών, συμμάχων της Ουάσινγκτον, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου τέθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της συριακής κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική». Παρά τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον, οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τον κουρδικό θύλακα του Αφρίν και στοχεύουν πλέον να προωθηθούν στη Μανμπίτζ, άλλον έναν κουρδικό θύλακα όπου σταθμεύουν πολλοί Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η τύχη της Μανμπίτζ συζητιέται παρασκηνιακά μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων διπλωματών μετά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Άγκυρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, η οποία δεν κατέληξε σε κάποια λύση στην κρίση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τραμπ μίλησε επίσης με τον Γάλλο πρόεδρο για τις «εμπορικές πρακτικές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Κίνας», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.