27 Μάρτιος 2018, 18:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2018, 18:11

Για πρώτη φορά παρέλαση για την 25η Μαρτίου 1821 στην Οδησσό

  • Για πρώτη φορά παρέλαση για την 25η Μαρτίου 1821 στην Οδησσό
    (Φωτ.: Κατερίνα Φάκα)

Παιδιά ελληνικής καταγωγής από σχολεία, συλλόγους και ελληνικά ιδρύματα της Ουκρανίας παρέλασαν για πρώτη φορά στην Οδησσό της Ουκρανίας συνοδευόμενα από την μπάντα του ουκρανικού στρατού, για να τιμήσουν αφενός την 25 Μαρτίου 1821 αλλά και με αφορμή τα 25 χρόνια από την αδελφοποίηση της πόλης με τον Πειραιά.

Στην παρέλαση συμμετείχαν περίπου 1.200 παιδιά όλων των ηλικιών.

Όπως σημειώνει η εφ. Πρώτο Θέμα και η δημοσιογράφος Κατερίνα Φάκα, η παρέλαση οργανώθηκε από το Ίδρυμα Μπούμπουρα, ιδιοκτησίας του Έλληνα επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα.  

Η παρέλαση ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη, τη ΝΔ ο Σίμος Κεδίκογλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων. Από τον Πειραιά παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βεντούρης ο Γιάννης Μελάς και ο Νίκος Γέμελος αντιπρόεδρος ΟΠΑΝ.

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να κάνουμε νέα πράγματα και φέτος σκεφτήκαμε να καλέσουμε τα Ελληνόπουλα για να παρελάσουν στην Οδησσό που συνδέεται με την ελληνική επανάσταση και Αναγέννηση. Σκοπός μας είναι να το καθιερώσουμε και κάθε χρόνο να έχουμε ακόμα περισσότερο κόσμο όχι μόνο από Ουκρανία άλλα και από Ελλάδα. Έχουμε έναν δήμαρχο εδώ ο οποίος είναι φιλέλληνας και βοηθάει αρκετά τις δράσεις μας. Αλλά και ο κόσμος στην Οδησσό αγαπάει πολύ την Ελλάδα κι έτσι δεν συναντήσαμε εμπόδια στην διοργάνωση της παρέλασης. Έχουμε εκπροσώπους όλων των κομμάτων, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν στην πόλη που ξεκίνησε η επανάσταση να μην δώσουν ένα μήνυμα ενότητας. Ο σκοπός είναι κοινός. Να πηγαίνει η Ελλάδα μπροστά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος Μπούμπουρα, Βασίλης Μπούμπουρας.

  • Πηγή: Πρώτο Θέμα / Κατερίνα Φάκα.