28 Μάρτιος 2018, 08:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2018, 08:07

Νέοι όλου του κόσμου ενώνονται στο φόρουμ «Hellenic Youth in Action» – Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

  • Η Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς για το Σκοπιανό 2
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Εντυπωσιακό από όλες τις απόψεις είναι το πρόγραμμα του Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action» που θα λάβει χώρα το διήμερο 31 Μαρτίου - 1 Απριλίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο των «Ολυμπίων 2016-2018» της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.

350 νέοι από 9 διαφορετικές οργανώσεις θα ενώσουν τα χέρια τους σε έναν «Χορό φιλίας», στο Σύνταγμα.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 31 Μαρτίου (στις 11:00). Κατά την τελετή έναρξης του Φόρουμ, με θέμα «Ελλάδα-Διασπορά», οι 9 εκπρόσωποι των παγκόσμιων ελληνικών οργανώσεων θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητες των φορέων τους και θα προτείνουν παράλληλα τρόπους συνεργασίας μεταξύ των νέων Ελλήνων και της ιστορικής τους πατρίδας. Το απόγευμα (στις 17:00) οι νέοι θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα, όπου και θα παρουσιάσουν ένα χορευτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Χορός φιλίας», το οποίο θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία μιας μεγάλης σπείρας που συμβολίζει την ενότητα και τη δύναμη του ελληνικού έθνους (καλλιτεχνική επιμέλεια: Φωκάς Ευαγγελινός).

Τη δεύτερη μέρα, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, θα ακολουθήσει (11:00) στο Ζάππειο Μέγαρο workshop με τα θέματα: «Σχέσεις Ελλάδας-διασποράς», «Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός», «Ελληνική οικονομία και ανάπτυξη της χώρας», «Ορθοδοξία και χριστιανική κληρονομιά».

Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική πορεία από το Ζάππειο Μέγαρο με κατεύθυνση την Πνύκα, με αίτημα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (#bringthemarbleshome), κάνοντας στάση στο Μουσείο της Ακρόπολης για να αναγνωσθεί το ψήφισμα του Φόρουμ. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με τη διάλεξη του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή Δ. Παντερμαλή, στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

Το Φόρουμ συνδιοργανώνουν: η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας, η Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, η Νεολαία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, η Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών, η Νεολαία Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, η Νεολαία Παγκόσμιας Αμφικτυονίας Βλάχων, η Νεολαία Παναρκαδικού Παγκόσμιου Συμβουλίου, η Νεολαία Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και η Νεολαία Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης.