26 Μάρτιος 2018, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2018, 17:51

Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από ΗΠΑ, Καναδά και 14 ευρωπαϊκές χώρες

  • Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από ΗΠΑ, Καναδά και 14 ευρωπαϊκές χώρες
    Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο (φωτ.: EPA / Felipe Trueba)

Σε μια έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο συνεχίζει να κατηγορεί τη Μόσχα για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών.

Πλέον οι σχέσεις Δύσης-Μόσχας περνούν νέα φάση έντασης μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία το 2014.

Η Ουάσινγκτον δείχνει την πόρτα της εξόδου σε 60 διπλωμάτες – οι 48 εκπροσωπούν το ρωσικό κράτος και οι 12 είναι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι οι 48 είναι «γνωστοί πράκτορες» του προξενείου στο Σιάτλ, το κλείσιμο του οποίου ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Και ο Καναδάς εκφράζοντας την αλληλεγγύη του αποφάσισε να απελάσει τέσσερις Ρώσους που έχουν ταυτοποιηθεί ως πράκτορες ή χρησιμοποιούσαν το διπλωματικό καθεστώς τους «προκειμένου να υπονομεύουν την ασφάλεια της χώρας ή να παρεμβαίνουν στις δημοκρατικές διαδικασίες».

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τουσκ από τη Βάρνα όπου βρίσκεται ανακοίνωσε ότι 14 χώρες-μέλη θα προχωρήσουν σε απελάσεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον μέτρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι έδιωξε σήμερα τέσσερα άτομα. «Μετά την επίθεση με δηλητήριο στο Σάλσμπερι, η Ρωσία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται με την έρευνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Βερολίνο.

Διπλωματική πηγή από το Παρίσι ανέφερε ότι τέσσερις Ρώσοι που ανήκουν στο διπλωματικό σώμα θα εγκαταλείψουν τη Γαλλία, και ότι θα τους δοθεί περιθώριο μίας εβδομάδας. Ανάλογα μέτρα πρόκειται να υιοθετήσουν η Ιταλία, η Δανία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Εσθονία, η Τσεχία και η Ολλανδία. Στο άρμα των Βρυξελλών και η Ουκρανία, η οποία αν και δεν αποτελεί μέλος της Ένωσης, μόνο διπλωματικός και οικονομικός εταίρος, προτίθεται να διώξει 13 διπλωματικούς εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η αντίδραση από τη Μόσχα
Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, και τόνισε ότι καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. «Το μόνο που καταλαβαίνουν οι ΗΠΑ είναι η ισχύς», προειδοποίησε, σύμφωνα με το RIA.

Ακόμα, το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών μετέδωσε ότι τις ερχόμενες ημέρες θα έρθει και η απάντηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «θα είναι συμμετρική».

«Οι σύμμαχοι της Βρετανίας χωρίς να διαθέτουν αντικειμενικά και αποδεικτικά στοιχεία υιοθετούν τυφλά την αρχή της ευρωατλαντικής ενότητας σε βάρος της κοινής λογικής, των κανόνων του πολιτισμένου διακρατικού διαλόγου, αλλά και των αρχών του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.