26 Μάρτιος 2018, 21:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2018, 17:25

Καταχειροκροτήθηκαν οι Πόντιοι Σίνδεϊ, Μόντρεαλ και Γεωργίας στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου (βίντεο)

  • Καταχειροκροτήθηκαν οι Πόντιοι Σίνδεϊ, Μόντρεαλ και Γεωργίας στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου (βίντεο)
    (Φωτ.: SBS Greek)

Με εκδηλώσεις σε Καναδά, Αυστραλία αλλά και στη Γεωργία ο ελληνισμός τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Τα μέρη όπου ζουν Έλληνες χθες ντύθηκαν στα γαλανόλευκα και στις παρελάσεις που πραγματοποιήθηκαν οι ομογενείς ποντιακής καταγωγής πρωταγωνίστησαν προκαλώντας το χειροκρότημα των θεατών.

Οι Πόντιοι του Σίδνεϊ έδωσαν το παρών βροντοφωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάς, ζήτω το έθνος!».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Το μεσημέρι το επίκεντρο ήταν στο κενοτάφιο του Μάρτιν Πλέις όπου κατατέθηκαν δεκάδες στεφάνια από φορείς της ομογένειας και Αυστραλούς πολιτικούς. Ακολούθησε η παρέλαση των σχολείων και των πολιτιστικών συλλόγων μέσω κεντρικών οδών της πόλης έως το προαύλιο της Όπερας, και εκεί ξεκίνησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Τραγούδια, χοροί και ποιήματα πλαισίωσαν τη μεγάλη γιορτή. Τα χορευτικά τμήματα της Ποντιακής Αδελφότητας Νέας Νότιας Ουαλίας «Ο Ποντοξενιτέας» και της Παναγίας Σουμελά Σίδνεϊ παρουσίασαν ποντιακούς χορούς συγκινώντας τους χιλιάδες θεατές.

Στα γαλανόλευκα και το Μόντρεαλ
Παρουσία του Καναδού πρωθυπουργού Τζαστίν Τριντό, ο ελληνισμός του Μόντρεαλ τίμησε και φέτος την εθνική επέτειο. Περίπου 3.000 άτομα πήραν μέρος στην παρέλαση που είχε παλμό, ένταση και συναίσθημα εθνικής υπερηφάνειας.

Στην παρέλαση πήρε μέρος όπως ήταν φυσικό και ο Ποντιακός Σύλλογος Μόντρεαλ «Εύξεινος Πόντος».

Χιλιάδες Έλληνες όλων των ηλικιών από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής κατέκλυσαν την οδό Ζαν Ταλόν όπου το απόγευμα ξεκίνησε η παρέλαση με την συμμετοχή μαθητών, συλλόγων, οργανώσεων, φορέων, εφέδρων κ.ά.


(Φωτ.: Facebook / GreekEvents.ca)

Εκδηλώσεις και στη Γεωργία
Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Γεωργίας γιόρτασε σε θερμό και οικογενειακό κλίμα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Παιδιά με τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές τους χόρεψαν, τραγούδησαν και τίμησαν τους ήρωες του 1821.


(Φωτ.: Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Γεωργίας)