23 Μάρτιος 2018, 10:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2018, 10:39

Δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου χωρίς σαφή μηνύματα από τον Τραμπ

  • Δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου χωρίς σαφή μηνύματα από τον Τραμπ
    Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράφει τη διακήρυξη για την 25η Μαρτίου υπό το βλέμμα του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου (φωτ.: EPA / Andrew Harrer / POOL)

Στη σημασία της εθνικής επετείου για την ελληνική ανεξαρτησία αλλά και στις κοινές αξίες που διέπουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αρκέστηκε να αναφερθεί ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης δεξίωσης στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπέγραψε διακήρυξη για την 25η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού, άφησε εκτός της ομιλίας του όλα τα ανοιχτά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την Κύπρο, και αρκέστηκε να τονίσει ότι «είμαστε ενωμένοι στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, σήμερα και για πάντα».

Τραμπ: Οι κοινές πολιτισμικές αξίες αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν μαζί τις οποίες προκλήσεις εμφανιστούν στο μέλλον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να σημειώσει τη βαθιά επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στις ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας συμβουλεύτηκαν τη σοφία των ελληνικών πόλεων-κρατών όταν έγραφαν το Σύνταγμα. «Εδώ στον Λευκό Οίκο τιμούμε την ελληνική ανεξαρτησία από το 1987. Είναι μια παράδοση που γνωρίζουμε ότι θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα. Θα είμαι μαζί σας μόνο για τα επόμενα επτά», είπε ο πρόεδρος κερδίζοντας τα χαμόγελα.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο οποίος ήταν παρών στη δεξίωση, γράφει στο hellasjournal.com ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα περίμενε μια σαφή αναφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Από την άλλη, ο έμπειρος δημοσιογράφος επισημαίνει ότι πριν από τη δεξίωση υπήρξε τηλεφώνημα Τραμπ-Ερντογάν, και τονίζει ότι ίσως γι’ αυτό να αποφεύχθηκε μια αναφορά στην Τουρκία.


(Φωτ.: EPA / Andrew Harrer / POOL)

Σε διαφορετικό ύφος ήταν η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, ο οποίος έκανε έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να στηρίξει τη θρησκευτική ελευθερίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να προωθήσει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, αλλά και να συμβάλλει στην εξεύρεση ενός ιστορικά έγκυρου ονόματος για την πΓΔΜ.

Η εθνική επέτειος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι οι μοναδικές του τιμώνται από τον Λευκό Οίκο, και όπως εξήγησε ο Ελληνοαμερικανός λομπίστας Μάικ Μάνατος η δεξίωση για την 25η Μαρτίου «είναι ένας θεσμός που αποδίδει ουσιαστική πολιτική επιρροή στην ελληνοαμερικανική κοινότητα», καθώς της επιτρέπει να συναντά τουλάχιστον μία φορά το χρόνο τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Έτσι, για λίγες ώρες ο Λευκός Οίκος μίλησε… ελληνικά, ενώ στο περιστύλιο του ακούστηκε το μπουζούκι, την ώρα που νέοι και νέες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας του έδειξαν πώς χορεύονται οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί.