23 Μάρτιος 2018, 08:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2018, 14:09

Μηνύματα της ΕΕ σε Ερντογάν για Αιγαίο, Κύπρο και δύο στρατιωτικούς

  • Μηνύματα της ΕΕ σε Ερντογάν για Αιγαίο, Κύπρο και δύο στρατιωτικούς
    Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα αλλά θέλοντας να στείλουν ισχυρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας παράλληλα το βλέμμα στη Μόσχα που βρίσκεται στη δίνη της υπόθεσης με τον Σεργκέι Σκριπάλ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες σχετικά με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Κυβερνητικές πηγές τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπήρξε σαφής στήριξη τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου απέναντι στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου οι «28» καταδίκασαν σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. «Για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές. Συγχρόνως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε άμεσα την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σε ό,τι αφορά τους φυσικούς της πόρους, και εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά τους δύο Έλληνες που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, το Μαξίμου επισημαίνει ότι υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωσή τους, καθώς στο κομμάτι που αναφέρεται στους Ευρωπαίους πολίτες που κρατούνται προστέθηκε η φράση «συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών». Επιπλέον, τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «δεσμεύτηκαν ότι θα θέσουν το ζήτημα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Συνάντηση της Βάρνας τη Δευτέρα, ασκώντας πίεση για την επίλυση του ζητήματος», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών ζήτησε να μην αναβληθεί η συνάντηση της Δευτέρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει ξεκάθαρες εγγυήσεις από την Τουρκία για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.