22 Μάρτιος 2018, 20:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2018, 20:36

Με νόμο το τουρκικό ΕΣΡ θα λογοκρίνει το διαδίκτυο

  • Με νόμο το τουρκικό ΕΣΡ θα λογοκρίνει το διαδίκτυο
    (Φωτ.: hurriyetdailynews.com)

Έναν νόμο που έχει χαρακτηριστικά λογοκρισίας ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτόν, δίνεται στο Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο η δικαιοδοσία να μπλοκάρει το περιεχόμενο που αναρτάται στο διαδίκτυο. Η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη ανησυχία της, κάνοντας λόγο για κίνδυνο λογοκρισίας.

Ο νόμος εγκρίθηκε με ψήφους 205 υπέρ έναντι 18 κατά και επεκτείνει τις αρμοδιότητες του RTÜK και στο οπτικοακουστικό υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο.

Στο εξής θα υποχρεώνονται επίσης οι οργανισμοί –τοπικοί ή διεθνείς– που επιθυμούν να μεταδώσουν οπτικοακουστικό υλικό στο διαδίκτυο, να λάβουν άδεια από το RTÜK, το οποίο κατά συνέπεια θα έχει τη δυνατότητα να το μπλοκάρει ή να το απαγορεύσει. Η διάταξη αυτή αφορά κυρίως τα μέσα ενημέρωσης που έκλεισαν από τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, και τα οποία επέλεξαν να μεταδίδουν μέσω του διαδικτύου για να παρακάμψουν την απαγόρευση.

Η ραδιοτηλεοπτική αρχή στην Τουρκία είναι αυτόνομη, όμως τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου διορίζονται από το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Θα δοθεί περίοδος προσαρμογής έξι μηνών στο νέο μέτρο, ενώ εξαιρούνται οι προσωπικές αναρτήσεις στα social media.

Η αντιπολίτευση και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ενίσχυση του ελέγχου της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης ενόψει των κρίσιμων τοπικών, βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του 2019. «Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές η εξουσία σφίγγει τα λουριά. Μπλοκάρει όλα τα μέσα που έχει η αντιπολίτευση για να αναπνέει και να εκφράζεται» σχολίασε στο Twitter ο βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μπαρίς Γιαρκαντάς, καταγγέλλοντας την «πιο αισχρή λογοκρισία».

Αυτός ο νόμος «μπορεί να καταντήσει την Τουρκία μια χώρα πλήρως κλειστή προς το εξωτερικό, όπως η Βόρεια Κορέα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Γκάρο Παϊλάν. Όπως τόνισε, το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμη και στο Netflix ή στο YouTube, εφόσον προσφύγει κάποιος με καταγγελία για το περιεχόμενό τους.