22 Μάρτιος 2018, 19:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2018, 19:41

Θρασύτατη τουρκική πρόκληση – Παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ

  • Θρασύτατη τουρκική πρόκληση – Παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ
    (Φωτ.: haf.gr)

Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα, καθώς σήμερα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας παρενόχλησαν δύο φορές το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ, μαζί με 16 ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς.

Κατά την μετάβαση του από τη Ρόδο στη Ρω και στη Στρογγύλη τα τουρκικά ραντάρ δια ασυρμάτου κάλεσαν το ελληνικό ελικόπτερο να αλλάξει πορεία γιατί παραβίαζε το τουρκικό FIR. Την ώρα που το ελληνικό ελικόπτερο, τύπου Σινούκ, επέστρεφε από τη Ρω στη Ρόδο, οι Τούρκοι απογείωσαν ταυτόχρονα ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών από τη βάση του Νταλαμάν, τα οποία προσέγγισαν το ελληνικό ελικόπτερο.

Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν περίπου 2000 πόδια πάνω από το ελικόπτερο Σινούκ και προχώρησαν στη μετάδοση των σχετικών πληροφοριών.

Άμεσα έφτασαν στην περιοχή τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής από την 115 Πτέρυγα Μάχης και ακολούθησε σκληρή αερομαχία με τα τουρκικά αεροσκάφη.

21 παραβιάσεις στο Αιγαίο
Σε μπαράζ παραβιάσεων προχώρησαν σήμερα τα τουρκικά αεροσκάφη, παραβιάζοντας 21 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο. Έξι αεροσκάφη, τα οποία ήταν οπλισμένα, πέταξαν σε δύο σχηματισμούς στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, προχώρησαν και σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.