22 Μάρτιος 2018, 17:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2018, 23:51

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Προσοτσάνης αναζητούν τις ποντιακές τους ρίζες

  • Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Προσοτσάνης αναζητούν τις ποντιακές τους ρίζες
    Από το μπλογκ που έφτιαξαν οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Προσοτσάνης

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μαρτυρίες, υλικό από τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δράσεις, ποντιακά φαγητά και χοροί… Όλα αυτά αποτελούν μικρές ψηφίδες που συνθέτουν την ιστορία της Προσοτσάνης, της κωμόπολης της Δράμας που στην πλειοψηφία της κατοικείται από απογόνους προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.

Όταν εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες φρόντισαν σχεδόν αμέσως να χτίσουν ένα σχολείο· το μαθητολόγιο της περιόδου 1944-45 έδειχνε ότι το 60% των παιδιών ήταν ποντιακής καταγωγής.

Στο σχολείο που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην ανατολική πλευρά της κωμόπολης τα παιδιά αντικρίζουν καθημερινά τον αετό του Πόντου μιας και στο χώρο του πρώην νηπιαγωγείου στεγάζεται ο Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης. «Ο Πόντος έγινε κομμάτι της καθημερινής μας ζωής», λένε οι μαθητές του 2ου Δημοτικού.

Αυτή την ιδιαίτερη σχέση τους με τις προσφυγικές τους ρίζες την «έκλεισαν» μέσα σε ένα μπλογκ για τις ανάγκες του οποίου μάζεψαν σύγχρονο και αρχειακό υλικό. Με κείμενα γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο και επιτόπια έρευνα, οι μαθητές γέμισαν και συνεχίζουν να εμπλουτίζουν το διαδικτυακό τους «παιδί» που έχει το όνομα «Αγγίζοντας τις ρίζες μας».

Επιπλέον το 2ο Δημοτικό Προσοτσάνης με το μπλογκ συμμετέχει στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» 2017-2018.