22 Μάρτιος 2018, 15:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2018, 15:26

Τουρκία κατά Μέρκελ: Βλέπεις τα γεγονότα μέσα από τα μάτια τρομοκρατών

  • Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: Διάλογος χωρίς απειλές
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτ.: EPA / Hayoung Jeon)

Σηματοδοτώντας μια σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα, χθες η Γερμανίδα καγκελάριος στην προγραμματική της ομιλία στην Κάτω Βουλή χρησιμοποίησε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους για την Τουρκία λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στο Αφρίν. Η Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε απερίφραστα και μίλησε για χιλιάδες αμάχους που διώκονται, χάνουν τη ζωή τους ή πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Βέβαια η καγκελάριος με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο επέκρινε και τις επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στο θύλακα της ανατολικής Γούτα, επιρρίπτοντας ευθύνες και στη Ρωσία. Παρόλα αυτά άφησε αναπάντητο το ερώτημα εάν οι τουρκικές επιθέσεις συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η επικεφαλής του γερμανικού κράτους είναι λάθος πληροφορημένη για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία.

Σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ ασκεί σφοδρή κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ. Σε ανακοίνωσή του μιλά για «μαύρη προπαγάνδα» κατά της επιχείρησης Κλάδος Ελαίας και χαρακτηρίζει τη γερμανική δήλωση «άτυχη και μη αποδεκτή». Μάλιστα κατηγορεί το Βερολίνο για μεροληπτική στάση απέναντι στην Τουρκία, και σημειώνει ότι η κάποιοι σύμμαχοι βλέπουν την κατάσταση που επικρατεί στο Αφρίν «μέσα από τα μάτια των τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία απειλή για το λαό του Αφρίν εκτός από τις νάρκες και τα εκρηκτικά του PYD/YPG», λέει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η σταθερότητα θα αποκατασταθεί και η ζωή θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς.