22 Μάρτιος 2018, 13:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2018, 13:40

Έλληνας γιατρός αναβαθμίζει το Τεστ Παπ για την έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων

  • Έλληνας γιατρός αναβαθμίζει το Τεστ Παπ για την έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημιουργήθηκε από έναν γιατρό της διασποράς και θεωρείται ότι έχει βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Το Τεστ Παπ, έργο του Γιώργου Παπανικολάου, πλέον βρίσκεται στα (ερευνητικά) χέρια ενός άλλου Έλληνα γιατρού που διαπρέπει στο εξωτερικό. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, καθηγητής Ογκολογίας και Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Τζονς Χόπκινς, μαζί με συναδέλφους του κατάφερε να αναβαθμίσει το Τεστ Παπ ώστε να επιτύχει τη γενετική ανίχνευση καρκίνων των ωοθηκών και του ενδομητρίου σε πρώιμο στάδιο.

Το PapSEEK, όπως ονομάζεται το νέο τεστ, μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια ασφαλή και ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την πιο έγκαιρη διάγνωση.

Ο καρκίνος στις ωοθήκες και στο ενδομήτριο είναι από τους πιο διαδεδομένους, συχνά δύσκολο να θεραπευτεί επειδή μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Τα υπάρχοντα τεστ είναι επεμβατικά και παρέχουν πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα, δηλαδή «βρίσκουν» καρκίνους που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Το νέο τεστ αφήνει υποσχέσεις ότι θα μπορεί να τους «πιάνει» σε ένα πιο πρώιμο, και άρα θεραπεύσιμο στάδιο.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Νικόλα Παπαδόπουλο στη δημοσίευση που έκαναν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine αναφέρουν ότι η αποτελεσματικότητα του PapSEEK δοκιμάστηκε σε 382 ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου, 245 με καρκίνο των ωοθηκών και 714 υγιείς γυναίκες. Μέσω του νέου τεστ ανιχνεύτηκε το 81% των καρκίνων του ενδομητρίου και το 33% του καρκίνου των ωοθηκών.

Τα ποσοστά αυξήθηκαν σε 93% και 45% αντίστοιχα όταν τα δείγματα του Τεστ Παπ συλλέχθηκαν με ένα διαφορετικό εργαλείο που επιτρέπει να γίνεται λήψη ιστού πιο κοντά στην περιοχή των όγκων. Στη συνέχεια η μέθοδος βελτιώθηκε περαιτέρω και το ποσοστό διάγνωσης των καρκίνων των ωοθηκών αυξήθηκε στο 63% όταν το PapSEEK συνδυάστηκε με την ανίχνευση του DNA του όγκου στο αίμα της ασθενούς.

Μια μεγαλύτερη δοκιμή έχει ήδη ξεκινήσει. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι σε δύο ή τρία χρόνια το νέο τεστ θα μπορεί να αξιοποιηθεί κλινικά, αν και δεν αποκλείουν να χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερο διάστημα.

Ποιος είναι ο δρ Νικόλας Παπαδόπουλος
Στις αρχές του 2018 ο δρ Νικόλας Παπαδόπουλος είχε στρέψει πάνω του την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας όταν ανακοίνωσε στο Science ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός καθολικού τεστ αίματος που θα μπορεί να διαγνώσει ταυτόχρονα οκτώ διαφορετικά είδη καρκίνου.

Πρόκειται για το μη επεμβατικό τεστ υγρής βιοψίας με την ονομασία CancerSEEK το οποίο αναλύει το DNA που κυκλοφορεί στο αίμα και ελέγχει την παρουσία μεταλλάξεων σε 16 γονίδια και οκτώ πρωτεΐνες που συνδέονται με τον καρκίνο. Το τεστ δεν είναι ακόμη έτοιμο για κλινική χρήση και ήδη δοκιμάζεται σε περισσότερους ασθενείς.

Ο δρ Νικόλας Παπαδόπουλος (αριστερά) αποφοίτησε το 1985 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1992 πήρε το διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον και ολοκλήρωσε την ιατρική εκπαίδευση του στο πεδίο της ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.