22 Μάρτιος 2018, 12:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2018, 12:41

Συναγερμός για την αύξηση των υδάτων σε Έβρο και Άρδα

  • Επιχείρηση διάσωσης προσφύγων στον Έβρο – Αγνοούνται ρία παιδιά 2
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πάνω από τα όρια επιφυλακής, στα 5,49 μέτρα και ενώ το όριο συναγερμού είναι τα 5,70 μέτρα, βρισκόταν νωρίς σήμερα το πρωί η στάθμη των υδάτων του Έβρου στο Πύθιο, ενώ στο «Πέταλο» Φερών άγγιζε τα 5,65 μέτρα, πολύ κοντά στο όριο συναγερμού που είναι τα 6 μέτρα. Υπερχείλιση υπάρχει και στον ποταμό Άρδα. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Παπαποστόλου από την Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι υπερχειλιστές του φράγματος δουλεύουν και παρατηρείται αύξηση υδάτων από τις Καστανιές στο βόρειο τμήμα του νομού και προς τα κάτω.

Σχετικά με τις πλημμύρες στους κάμπους του Έβρου, ο Χρήστος Παπαποστόλου τόνισε ότι δεν είναι από υπερχείλιση αλλά από τις βροχές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι οι προειδοποιήσεις για την άνοδο της στάθμης των υδάτων προέρχονται από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια και δεν είναι μια ρηματική διακοίνωση. Τις επόμενες δύο ημέρες οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχές στη Βουλγαρία, γι’ αυτό και παραμένουν σε ισχύ τα ελληνικά μέτρα επιφυλακής.

«Σημειώνονται κάποιες υπερχειλίσεις στα φράγματα της Βουλγαρίας, αλλά προς το παρόν δεν αποτελούν απειλή. Τα διαχειριζόμαστε. Στο Κίρτζαλι η πληρότητα του φράγματος είναι στο 98%, ενώ στο Ιβαΐλοβγκραντ είναι στο 81% και περιμένουμε να αφεθούν απ’ το τελευταίο περίπου 300 κυβικά το δευτερόλεπτο», κατέληξε ο Δημήτρης Πέτροβιτς.