22 Μάρτιος 2018, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2018, 11:35

Πάιατ για τους δύο στρατιωτικούς: Οι ΗΠΑ δεν νίπτουν τας χείρας (βίντεο)

  • Τζέφρι Πάιατ: Η φιλία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ ισχυρότερη
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου επιβεβαιώνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Πριν από δύο ημέρες από την Ανδραβίδα όπου βρέθηκε για το τελικό σκέλος της πολυεθνικής άσκησης Ηνίοχος 2018 είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως προσηλωμένες στο θέμα των δύο στρατιωτικών και ότι υποστηρίζουν την προσέγγιση που έχει η ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση της επικοινωνίας με την Τουρκία.

«Δεν νίπτουμε τας χείρας μας για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών. Το αντίθετο», επανέλαβε ο Τζέφρι Πάιατ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Αλεξία Τασούλη για το News 24/7.

Μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις διέψευσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Αθήνα να τα βρει μόνη της με την Άγκυρα, και αρκέστηκε να πει ότι η Αμερική δεν είναι διαιτητής και δεν μπορεί  να δείξει «κίτρινη κάρτα» ανά πάσα ώρα και στιγμή. Για το Σκοπιανό επανέλαβε ότι «τώρα είναι ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας για λύση», ενώ για την οικονομία δήλωσε βέβαιος ότι το 2018 είναι η χρόνια που η Ελλάδα θα βγει από την κρίση.

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, και κυρίως η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών, αναμένεται να τεθούν ως θέμα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αθήνα και Λευκωσία θα επιδιώξουν στο τέλος της Συνόδου να υπάρξει σκληρό μήνυμα με αποδέκτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.