22 Μάρτιος 2018, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2018, 09:36

Οι προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

  • Επίσκεψη Μέρκελ: Ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Olivier Hoslet)

Την ώρα που οι δύο Έλληνες στρατιωτικούς κρατούνται από την 1η Μαρτίου στην Αδριανούπολη της Τουρκίας και η προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο κλιμακώνεται αρχίζει σήμερα στις 16:00 ώρα Ελλάδας, στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη από χθες το βράδυ στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και σήμερα αναμένεται να θέσει και τα δύο αυτά θέματα στους ομολόγους του.

Ελλάδα και Κύπρος θα επιδιώξουν στο τέλος της Συνόδου να υπάρξει σκληρό μήνυμα με αποδέκτη τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και οι δύο χώρες θα θέσουν το ζήτημα των συνεχών προκλήσεων και απειλών της Άγκυρας τόσο για το Αιγαίο όσο και για την ΑΟΖ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στη χθεσινή δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «ασαφών συνόρων στο Αιγαίο». Οι διενέξεις της Τουρκίας με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα δώσουν και το στίγμα των συνθηκών υπό τις οποίες θα γίνει η ευρωτουρκική σύνοδος στη Βάρνα της Βουλγαρίας που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 26 Μαρτίου.

Πάντως σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» και θα υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στο επίκεντρο δασμοί στις εισαγωγές και Ρωσία
Το εμπόριο και οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, το ζήτημα της Ρωσίας, μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι.

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το εμπόριο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού πρώτα ενημερωθούν για την πορεία της συνάντησης της Επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ με τον υπουργό εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να στηρίξουν τα αντίμετρα που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να θέσουν σε ισχύ από αύριο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή του προς Ευρωπαίους ηγέτες τονίζει ότι η απάντηση της ΕΕ στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνο θα είναι «υπεύθυνη και λογική». Συνεχίζει, λέγοντας ότι η διατλαντική οικονομική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί, παρά τις εποχιακές αναταράξεις, ενώ υπενθυμίζει ότι οι δασμοί που προτείνονται από την Ουάσινγκτον, εφόσον εφαρμοστούν, θα επηρεάσουν περίπου το 1,5% του διατλαντικού εμπορίου». 

Το θέμα της Ρωσίας θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις έρευνες που διεξάγονται για την επίθεση στο Σάλσμπερι, σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή τους στη Μ. Βρετανία και να δηλώσουν έτοιμοι να συντονίσουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε κυρώσεις. Η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα της ΕΕ απέναντι σε επιθέσεις υβριδικού πολέμου.