21 Μάρτιος 2018, 18:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2018, 18:18

Τουρκία: Φιλοκυβερνητικός όμιλος εξαγόρασε Hürriyet και CNN Türk

  • Τουρκία: Φιλοκυβερνητικός όμιλος εξαγόρασε Hürriyet και CNN Türk
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Tolga Bozoglu)

Ως η μεγαλύτερη πώληση του αιώνα στο χώρο των ΜΜΕ στην Τουρκία χαρακτηρίζεται η πώληση του ομίλου Dogan στον φιλοκυβερνητικό όμιλο Demiroren. Ο Ερντογάν Ντεμιρορέν, που είναι επικεφαλής του ομίλου και πρόεδρος της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το 2011 είχε αγοράσει από τον Αϊντίν Ντογάν τις εφημερίδες Milliyet και Vatan.

Ο όμιλος Dogan είναι ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος της Τουρκίας και έχει στην κατοχή του τις μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδες Hürriyet, Posta, Fanatik, Hürriyet Daily News και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα Kanal D και CNN Türk, αλλά και πολλά άλλα περιοδικά, εκδοτικούς οίκους και εταιρίες όπως Tv2, Dream TV, Dream Turk, TME, Dogan Egmont, Dogan Εκδοτική, Εταιρεία Διανομής Περιοδικών (DPP) και υπό τη σκεπή της Dogan Burda τα περιοδικά Atlas, Auto Show, Blue Jean, Burda, Capital, Ceo Life, Chip, Diabetic Living, Ekonomist, Elele, Elle, Elle Decoration, Evim, Formsante, Güncel Hukuk, Hello, HeyGirl, İstanbul Life, Level, Lezzet, Maison Francaise, Popular Science, Start Up και Yacht Turkiye.

Ο Αϊντίν Ντογάν εισήλθε στον χώρο των ΜΜΕ το 1979 με την αγορά της Milliyet από την οικογένεια Καρατζάν και το 1994 αγόρασε από την οικογένεια Σιμαβί τον όμιλο της Hürriyet. Για 40 ολόκληρα χρόνια είναι στο χώρο των τουρκικών ΜΜΕ. Η είδηση, που δεν διαψεύδεται από τον όμιλο, αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Χρηματιστήριο της Τουρκίας. Με τη διαρροή της είδησης, ότι ο όμιλος Ντογάν πωλείται σε φιλοκυβερνητικό όμιλο, οι μετοχές του στο Χρηματιστήριο σημείωσαν άνοδο 19,42%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αγορά έγινε με το ποσό των 1,25 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος είχε δεχθεί δριμύτατη κριτική από τον Ταγίπ Ερντογάν μετά την εξέγερση Γκεζί.