21 Μάρτιος 2018, 13:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2018, 13:35

Η Αυστραλία απαγόρευσε τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας από τους Σκοπιανούς

  • Η Αυστραλία απαγόρευσε τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας από τους Σκοπιανούς
    Ο Ήλιος της Βεργίνας στα πανό και στις σημαίες διαδηλωτών στην Αυστραλία (πηγή: WMC-A)

Πυρ και μανία κυρίως με το αρμόδιο γραφείο που ανήκει στο υπουργείο Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιστήμης είναι οι Σκοπιανοί της Αυστραλίας, καθώς τους απαγορεύτηκε να χρησιμοποιήσουν τον Ήλιο της Βεργίνας στο λογότυπο του World Macedonian Congress Αυστραλίας (WMC-A). Δημοσίευμα του Νέου Κόσμου αναφέρει ότι οι αυστραλιανές Αρχές απάντησαν ότι το εμπορικό σήμα που επιχειρήθηκε να κατοχυρωθεί είναι εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, και ότι με βάση τη Σύμβαση των Παρισίων έχουν δικαίωμα να απορρίψουν την αίτηση για τη χρήση του.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι χρειάζεται η έγκριση της αρμόδιας Αρχής, που σε αυτή την περίπτωση είναι η ελληνική πρεσβεία στην Καμπέρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της σκοπιανής κοινότητας η οποία απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη σημειώνοντας ότι ο «Μακεδονικός Ήλιος» δεν έχει εγγραφεί από κανέναν οργανισμό στη χώρα, και ότι ήταν «η διεθνώς αναγνωρισμένη εθνική σημαία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας από το 1991 έως το 1995».

Στην ίδια προκλητική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το WMC-A υπογραμμίζεται ότι η «μακεδονική» κοινότητα ανέχτηκε αρκετά τις αντιμακεδονικές θέσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης. Υπογραμμίζεται δε ότι αυτές οι ανησυχίες έχουν εκφραστεί και επίσημα, «αλλά έχουν πέσει στο κενό εξαιτίας ενός καλά διασυνδεδεμένου και πολικά ωφέλιμου ελληνικού λόμπι το οποίο έχει εδραιωθεί στην αυστραλιανή πολιτική, και ειδικότερα στις μηχανορραφίες της».

Το WMC-A καλεί όλους τους καταγόμενους από την πΓΔΜ στην Αυστραλία και τις οργανώσεις τους «να συμπορευτούν σε αυτή τη μάχη της διεκδίκησης του εμπορικού σήματος του Ήλιου της Βεργίνας».