21 Μάρτιος 2018, 17:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2018, 16:49

Βεβήλωσαν το μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην Ελευσίνα

  • Βεβήλωσαν το μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην Ελευσίνα
    Το μνημείο στην Ελευσίνα

Άγνωστοι παραμένουν οι δράστες που την περασμένη Κυριακή βεβήλωσαν το μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ελευσίνα, αφαιρώντας δύο μπρούτζινες επιγραφές από το βάθρο του μνημείου.

Η δημοτική Αρχή καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» καταδίκασαν την αποτρόπαια πράξη.

«Η κλοπή μπρούτζινων επιγραφών από το μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι πράξη παράνομη, καταδικαστέα, οπισθοδρομική. Ο δήμος υπερασπιζόμενος την ιστορία και το δημόσιο χώρο, όπως και στην περίπτωση της προτομής Πυρουνάκη, είναι διατεθειμένος σε συνεργασία και συμφωνία με το Σύλλογο Ποντίων, προκειμένου να επαναφέρει το μνημείο στην αρχική του μορφή» ανέφερε ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς.

Από την πλευρά του, το ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας καλεί αυτούς που προέβησαν σε αυτή την πράξη να επιστρέψουν τις δύο επιγραφές. Στη μια από τις επιγραφές ήταν γραμμένο το όνομα του γλύπτη Χαρίτωνα Μπεκιάρη και στη δεύτερη ήταν γραμμένη η παροιμιώδης φράση του Λεωνίδα Ιασονίδη: «Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επιλαθόμεθά σου, ω πάτριος Ποντία γη». Μάλιστα καλούν τους ενόχους να τοποθετήσουν τις κλεμμένες επιγραφές στην αυλή του συλλόγου.


Το σημείο όπου λείπουν οι επιγραφές

  • Φωτογραφίες: Σοφία Παντελίδη-Κοσμίδη.