21 Μάρτιος 2018, 11:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2018, 14:29

Σκάνδαλο Facebook: Ζητούνται εξηγήσεις για την κλοπή των προσωπικών δεδομένων

  • «Έπεσε» για λίγο το facebook σε Ευρώπη, ΗΠΑ
    (Φωτ.: EPA / Ritchie B. Tongo)

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται το Facebook μετά τη μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα που αποκάλυψε ότι τα στοιχεία 50 εκατ. χρηστών στην ουσία εκλάπησαν και χρησιμοποιήθηκαν για εκλογικούς σκοπούς. Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η μετοχή της οποίας σημείωσε χθες βουτιά, είναι στο επίκεντρο του σκανδάλου καθώς τα στοιχεία περιήλθαν παράνομα στην κατοχή της Cambridge Analytica, μιας εταιρείας με έδρα τη Βρετανία την οποία είχε προσλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ για την προεκλογική του εκστρατεία.

Οι εισαγγελείς της Μασαχουσέτης και της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με πηγές του Reuters, ζήτησαν από το Facebook εξηγήσεις για το πώς τα στοιχεία κατέληξαν στην Cambridge Analytica.

Και στις δύο πολιτείες υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη, ενώ σήμερα εκπρόσωποι της εταιρείας θα ενημερώσουν τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πολλοί βουλευτές έχουν ζητήσει να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου και ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκεμπεργκ.

Σε ανακοίνωσή της η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνει «σοκαρισμένη που εξαπατήθηκε», και σημειώνει ότι κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει αυστηρά την πολιτική της για να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των χρηστών.

«Είμαι αποδιοπομπαίος τράγος»
Τα προβλήματα, όμως, για το Facebook δεν σταματούν στις ΗΠΑ· το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί και αυτό με τη σειρά του εξηγήσεις, καθώς η Cambridge Analytica φέρεται να χρησιμοποίησε προσωπικά δεδομένα και για την καμπάνια υπέρ του Brexit. Η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική Αρχή, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ζήτησε ένταλμα για έρευνες στα γραφεία της εταιρείας. Επιπλέον, μια βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή έστειλε επιστολή στον Μαρκ Ζούκεμπεργκ για πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των δεδομένων.

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής του βρετανικού Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ Αλεξάντρ Κόγκαν δήλωσε στο BBC ότι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος και ότι εξαπατήθηκε. Ο καθηγητής Ψυχολογίας δημιούργησε μια εφαρμογή την οποία κατέβασαν 270.000 χρήστες και μέσω της οποίας θεωρείται ότι «εκλάπησαν» τα δεδομένα· το Facebook τον κατηγορεί ότι παραβίασε την πολιτική περί προστασίας προσωπικών δεδομένων δίνοντας τα αποτελέσματα στην Cambridge Analytica. «Με είχαν διαβεβαιώσει ότι όλα ήταν απολύτως νόμιμα και βάσει των κανονισμών λειτουργίας», τόνισε ο Αλεξάντρ Κόγκαν.